Imád élni a 70 éves úszófenomén: napi négy kilométer tartja fitten

Zalaegerszeg - Tízéves volt, amikor ki kellett evickéljen a Balatonból, rá egy évre megtanult úszni, és azóta is szeli a habokat, naponta négyezer métert tesz meg. Horváth László ma ünnepli 70. születésnapját.

Péter Gyöngyi

Hajnalban kel, negyed 6-kor rendre a megyeszékhelyi uszodában van. A hetvenéves úrra, életmódjára volt kollégái hívták fel a figyelmet, mondván, nem túl gyakori, hogy valaki önszorgalomból napi négy kilométert ússzon.

- Az ember annyira megkedveli, hogy idővel szinte szerelmese lesz a dolognak. Mindig késztetést éreztem rá, hogy valamit önszántamból tegyek az egészségem érdekében. Ez a legegészségesebb sport, minden izmot megmozgat anélkül, hogy terhelné az ízületeket. Elhivatottságot éreztem, érzek az úszás iránt - összegzett Horváth László.

A zalaegerszegi sportembert nagyszülei nevelték, édesapját ugyanis korán elveszítette, a szovjet fronton maradt. Édesanyjának második férje tiszt volt, gyakran helyezték más városba, az pedig nem lett volna szerencsés, ha minden évben más iskolába kerül. Az úszással mégis mostohaapjának köszönhetően ismerkedett meg. Ő volt az, aki egy nyáron a tízéves Horváth Lászlóval kisétált az alsóörsi móló végére és megadta neki az első lökést. Szó szerint.

- Azt mondta, vagy kiúszol, vagy ott maradsz. Nem nehezteltem rá, utána megkértem, tanítson meg úszni. Nem volt egy úszófenomén, azt javasolta, figyeljek másokat. Így történt, aztán következő nyáron már megtanultam úszni - mesélte.

Itthon a Zala folyó, a malmok környéke jelentett ideális terepet. Annak idején a kaszaházi malomnál egy fakeret és néhány rajtkő jelentette a medencét. Aztán 1956-ban megépült a strand, onnantól nyaranta azt látogatta. Felidézte, hogy akkoriban nem működött még vízforgató berendezés, és bár folyamatosan cserélték a vizet a medencében, nem volt annyira tiszta, mint manapság. Ez pedig alkalmat adott a víz alatti fogócskázásra. Az úszás végül a fedett uszoda elkészültével, 1969-től vált rendszeressé az életében, hiszen attól fogva évszaktól függetlenül hódolhatott hobbijának.

Eleinte cukrászként dolgozott - a közgazdasági technikum befejeztével, cukrász barátai hatására tanulta ki a mesterséget -, a két műszak pedig lehetővé tette, hogy mindennap úszhasson. Később változott a munkarend: 1977-ben, miután diplomát szerzett a pénzügyi és számviteli főiskolán, a megyei vendéglátó vállalat előadója lett. Az úszásról így sem mondott le, a munka kezdete előtt mindig megjelent a fedettben. Így, jegyezte meg, könnyebben legyőzte a napi problémákat.

- Volt idő, hogy öt-hatezer métereket úsztam pihenés nélkül. A kedvencem a hátúszás volt, de a gyorsúszás és a mellúszás sem állt távol tőlem. Ez utóbbival porcsérv miatt felhagytam. Megesett, főként hét végén, hogy naponta kétszer, reggel és délután is kijöttem az uszodába. Akkoriban még nem tartottam szünetet, most már igen, hétfőn nem jövök. Meg aztán, ha gondom, bajom van, akkor is kimaradnak napok. Az is előfordul, hogy egy-egy napon kevesebb métert teszek meg, de később pótolom a hiányt - számolt be szokásairól. Hozzátette, sportegyesületben sosem úszott, versenybíróként azonban ténykedett, két évvel ezelőtt hagyott fel vele.

A családtagok nem ilyen kitartóak a sportot illetően, de volt, hogy nejét, sógornőjét is rávette a futásra. Megtudtam, két lánya van és egy unokában is örömét lelheti már.

A vízi sport mellett a kerékpár is kedvelt mozgásforma. Ingyen buszozhatna, de az idővel kényelmessé teszi az embert. Biciklivel jár futball- és kosármeccsre is, mert hát a ZTE csapatainak drukkol, ez szintén nagy szenvedélye.

Úgy véli, nem csak a fizikumot, a szellemet is frissen kell tartani. A vendéglátó és idegenforgalmi szakszervezetnek és az autonóm megyei szakszervezetnek is titkára.

- Ezzel az életformával talán meg tudom hosszabbítani az életemet, mert élni nagyon szeretek - mondta végül. 

Olvassa el Életmód rovatunk többi érdekes cikkét is ide kattintva!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!