Újabb botrány? Fenyegetések telefonon és biztonsági emberek a zárt közgyűlésen, melyről többen felháborodva távoztak (frissítve 14:40)

Nagykanizsa - Pénteken délelőtt a Vízmű Zrt. közgyűlésére indult munkatársunk, ám bejutnia - csakúgy mint a sajtó többi képviselőjének - nem sikerült. A vízművesek ugyanis - a meghívóban fel nem tűntetett módon - zárt ajtók mögött rendezték meg a közgyűlést, melyen végül nem zajlott érdemi munka.

zaol.hu


Zárt ajtók mögé vonultak


llletve rendezik még most is, hiszen a hivatalos értesítés szerint 9 órakor kezdődött közgyűlés még mindig tart – a sajtó képviselői nélkül. Őket ugyanis a Zrt. által felbérelt biztonsági emberek „eltanácsolták”, az ülésterembe csak azok mehettek, akiknek meghívójuk volt. Pontosabban azok, akiket a Dél-zalai Víz- és Csatornamű Zrt. vezérigazgatója, Kassai Zoltán hívott meg.  A sajtó nagy számban jelen levő képviselői így kinn maradtak, ahol a Vízmű jogászai tájékoztatták őket a fenti tényállásról, illetve arról, hogy a közgyűlésen csak a meghívott illetékesen lehetnek jelen, s  arra hivatkozott, hogy ezt a gazdasági társaságokról szóló törvény lehetővé teszi.

Ennek fényében érdekes azonban, hogy miként került az ülésterembe Bene Csaba fideszes képviselő, akinek úgy tudjuk semmi köze a Vízműhöz, szavazati joga, érdekeltsége nincs a cégnél.


Ketten is képviselték Kanizsát


Bár a kezdés óta több, mint egy óra telt el, úgy tudjuk, érdemi munkát még nem sikerült végezni. Információink szerint a munkát az gátolja, hogy  a 48 százalékos szavazati aránnyal bíró Nagykanizsa képviseleti jogát ketten is magukénak érezték: Marton István polgármester és Papp Nándor fideszes önkormányzati képviselő is úgy vélte, ő hivatott képviselni a közgyűlésen a várost.  Papp Nándort korábban a Cseresnyés Péter által alpolgármester
július 7-én összehívott  soron kívüli közgyűlésen ruházták fel a vízműves tanácskozáson való részvételre, Nagykanizsa nevében való szavazással  az erről szóló papírt nyolcadikán át is vette a városatya.

Csakhogy a július 7-i döntés
jogszerűségét vitatja Marton István, aki a képviselet ügyét egy újabb városi közgyűlés elé terjesztette. Ezen napirendre vették a kérdést a városatyák, ám később a Fidesz kivonult az ülésről, így az határozatképtelenné vált, nem tudta megtárgyalni a javaslatot. A polgármester álláspontja szerint ezzel szabad mandátumot kapott a Vízmű közgyűlésre.

Míg nem tudnak megegyezni, nem zajlik érdemi munka, hiszen a testület így nem legitim, szavazásra, döntéshozásra nincs lehetőség.

Eddig jutottunk, mikor nem sokkal fél 11 előtt megnyíltak a zárt ajtók, s több polgármester is elhagyta a termet. Távozott többek között a Zalakarost képviselő Varga Miklós és Tislér István tótszerdahelyi polgármester is.  

Zalakomár első embere azzal hagyta el a közgyűlést, hogy az törvénytelen, mert a nagykanizsai pártok vezetői is a résztvevők között voltak. 

Tislér István (független) az  MTI-nek elmondta: több községi vezetővel együtt "nem hajlandók asszisztálni a vízműnél folyó pazarláshoz". 

Kanász János (független), Surd vezetője  azon háborodott fel, hogy már a napirend megszavazásakor a cégvezetés külön felíratta a tartózkodók vagy a nemmel szavazók nevét.

Információink szerint a településvezetők távozásával a közgyűlés határozatképtelenné vált. 

11 óra körül kiderült: A távozások miatt a  közgyűlésen résztvevő tulajdonosok aránya tartósan 80 % alatti, így határozatképtelenné vált. Nem sokkal 11 után Keszericze Jenő levezető elnök berekesztette az ülést, melyen érdemi munka nem zajlottó és semmilyen döntés nem született. (Amúgy az előzeteses hírek szerint ezen az ülésen került volna szóba Kassai Zoltán esetleges leváltása is.)

A határozatképtelenségről, illetve az ülés berekesztéséről később Keszericze Jenő egy rövid sajtónyilatkozatot tett.

A történtek után - mint ahogy korábban jelezte  - Marton István polgármester sajtótájékoztatót tartott, s bejelentette: jogászokkal vizsgáltatja meg a történteket, s indokolt esetben bírósághoz forduljegyezzük meg, nem először. 

Marton István azt is közölte: azért is kezdeményezték a vezérigazgató leváltását, mert elfogadhatatlan a vízmű gazdálkodása.

Kassai Zoltán vezérigazgató nem kívánt válaszolni az újságíróknak, elhárította az arra vonatkozó kérdést is, hogy megszokott körülménynek számít-e, hogy biztonsági emberekkel védik a társaság közgyűlésének helyszínét.



Várható volt a botrány...


Mint arról már beszámoltunk, a Dél-zalai Víz- és Csatornamű Zrt. közgyűlését valamelyest előrevetítették a nagykanizsai önkormányzatban dúló ellentétek.  A kettős képviselet kapcsán korábban így nyilatkozott lapunknak a két fél:

Papp Nándor: - Jelen állás szerint megyek a Vízmű-közgyűlésre, és el fogom mondani, amit szakmailag indokoltnak tartok. Azt hiszem, hogy jog szerint én képviselem Nagykanizsát, de nyilván jogi csatározások lesznek még erről. Szavazáskor pedig a kanizsai közgyűlés döntésének megfelelően fogom leadni a voksomat, tehát nemet mondok Kassai Zoltán menesztésére.

Marton István: - Természetesen ott leszek, hiszen a Fidesz-SZDSZ puccsa csak a joggal való visszaélés volt, ám mivel a törvény által előírt határidőn belül éltem a döntéseikkel szembeni fellebbezési jogommal, azokat újra meg kellett érdemben tárgyalnia a közgyűlésnek. Az ülést össze is hívtam, napirendre is vették a kérdést, és mivel nem döntöttek arról, hogy kiadják másnak a mandátumot, az alapból a polgármestert illeti. Mivel pedig törvénytelenségekre, pénzherdálásra derült fény a cégnél, a vezérigazgató távozására fogok szavazni.

A képviselet ügyében Kassai Zoltán július 21-i felkérésére válaszolva állást foglalt dr. Gyergyák Krisztina, Nagykanizsa aljegyzője is. A törvényesség jelenlegi legfőbb városi őre - a jegyző szabadságon van - úgy ítélte meg: július 8-án Papp Nándor átvette a megbízólevelét, ezzel a közgyűlés egy nappal korábbi döntése végrehajtásra került. Az egy héttel későbbi soron kívüli közgyűlésen pedig nem született ellentétes tartalmú határozat, ezért a korábbi döntések hatályban maradtak. Persze a végső szót a mandátum ügyéről a közgyűlésen, a vízmű jogászainak kell majd kimondania információink szerint.


Fenyegetés is volt….


A tervek szerint a közgyűlés tárgyalt volna Kassai Zoltán vezérigazgató leváltásának kérdéséről is, mellyel kapcsolatban ismeretlenek
fenyegető hangnemben hívtak fel a tanácskozáson várhatóan szavazó közéleti szereplőket.

Tislér István tótszerdahelyi polgármestert, illetve dr. Fodor Csaba nagykanizsai jogászt is felhívta egy férfi telefonon.

- Igazából nem hallgattam végig, mert elég gyorsan felismertem, hogy miről is van szó. A számomra ismeretlen telefonáló így csak annyit tudott elmondani, hogy jó lenne, ha a jelenlegi vezérigazgatót támogatnám, mert... Ekkor azonban megszakítottam a vonalat - mondta korábban  Tislér István, aki azt is hozzátette, hogy tudomása szerint több polgármester társát is hasonló fenyegetés ért.

Dr. Fodor Csaba meghallgatta a fenyegetőzőt, s mint mesélte,  „ telefonon keresztül annyit mondtak, hogy ha nem Kassai Zoltánt támogatom, akkor vigyázzak magamra, és jó ha tudom, hogy van családom is.”

Lapunk megkeresésére Kassai Zoltán meglepetten konstatálta a történteket, s mint mondta: „Nekem, illetve az engem támogatóknak semmi közünk a telefonálóhoz, akinek a személyétől, az általa mondottaktól a legteljesebb mértékben elhatárolódunk.”

Mint a pénteki közgyűlés után  kiderült, a Varga Miklós zalakomári és  Kanász János surdi polgármestert is megfenyegették az elmúlt napokban telefonon.


Információ: Zalai Hírlap - Szalabán Attila, MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!