Több tízmilliós kárt hagyott maga után az ítéletidő

Körkép - Több tízmillió forintra lehet becsülni az elmúlt hét végi esőzések, majd azok nyomán a medrükből kilépő patakok okozta károkat.

Szalabán Attila

Bár a részletes kárjelentés csak jövő hétfőre készül el, az előzetes becslések alapján mintegy 20 millió forint kár keletkezett hét végén a bánokszentgyörgyi önkormányzat vagyontárgyaiban. Azt pedig egyelőre tippelni sem merik az illetékesek, hogy a magántulajdonosok mennyit vesztettek azokban a napokban. 

- Járt nálunk már szakember, aki végignézte a falut. Erre azért is szükség volt, mert a vis maior alapból szeretnénk segítséget kapni magyarázta - Horváth Ferencné, Bánokszentgyörgy polgármestere.  - Nagyjából 20 millió forintra tehető az önkormányzat kára. Nagyon sokat enyhített a bajon, hogy a karbantartónk, Landi Árpád önzetlenül, fáradságot nem ismerve dolgozott. 

Borsfán valamivel kisebb összegről, 4-5 millió forintról beszélt Réffy József polgármester, miután számba vette a károkat. 
 
- Leginkább az utaknál okozott problémát a vízözön, az egyiknek kikezdte az aszfaltburkolatát  - így Réffy József.  - Egy másik utunk mészkővel volt borítva, azt teljesen lecsupaszította. Ilyenre nincs biztosítás, úgyhogy mi is a vis maior alapra pályázunk majd. Hívtunk szakértőt, elvileg holnap adja meg a pontos adatokat. 

Muraszemenyét nem csak az áradó Mura sújtotta a hét végén, felülről is kapta az áldást a falu. A vasárnapi és hétfői felhőszakadások nyomán kiöntöttek a vízelvezető árkok, patakok. Érthető volt tehát, hogy Stefanec Mária polgármester meglehetősen elkeseredetten nyilatkozott.


 Hétfői árad - Huszár Hajnalka fotója


 - Végignéztük a falu útjait és járdáit, az már látszik, hogy a víz alapos munkát végzett, ám számszerűleg még nem lehet megbecsülni a kárunkat - jelezte a település első embere.  - Más falvakhoz hasonlóan mi is szakembert hívunk majd. Az biztos, jóval nagyobb lett volna a kár, ha a tűzoltók és a vízügyi igazgatóság szakemberei nem dolgoznak fáradhatatlanul. 


Egy második, az előzőnél kisebb árhullám is érkezett a Murán, mégis kénytelenek voltak a hatalmas esőzés miatt megnyitni egy helyen a töltést. Csak így tudták ugyanis levezetni a falu lapályosabb részeit elöntő esővizet. 


További képek a zalai helyzetről képgalériánkban. Klikk ide!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!