Tisztességtelenül küldték el a Flextronicsból?

Zalaegerszeg - Úgy bocsátották el a Flextronics üzeméből Németh Sándornét, hogy két lehetőség közül választhatott: vagy közös megegyezéssel távozik, vagy saját maga felmond. Ezt állítja az asszony, aki közel hat évig dolgozott a cégnél operátorként. Múlt héten szűnt meg a munkaviszonya.

Szabó Judit


"Én a közös megegyezést választottam"

- Felhívtak a sorról a személyzeti osztályra, s a személyzetis hölgy mondta, hogy kifut a termék, amit gyártunk, ezért megszűnik a munkánk. Két papírt tettek elém, az egyik a saját felmondásom volt előre kinyomtatva, csak az aláírás hiányzott, a másik arról szólt, hogy  közös megegyezéssel szűnik meg a munkaviszonyom - mondta Németh Sándorné.  A mi sorunkról négy embert hívtak fel, mindenki ezt a két papírt kapta. Én a közös megegyezést választottam.

Németh Sándorné elmondta: elolvasta mindkét papírt, de eszébe sem jutott, hogy jogában áll megtagadni a választást, s kérheti, hogy a munkáltató mondjon fel neki. A férjével otthon átbeszélve azonban a történteket úgy érzi: tisztességtelenül jártak el vele szemben, mert munkáltatói felmondás esetén még legalább másfél  hónapig dolgozhatott volna, így pedig azonnal el kellett jönnie. Anyagilag is rosszul járt, a férje kiszámolta, hogy a  közös megyegyezés során felajánlott bruttó 321 ezer forintnál  80-100 ezer forinttal többet kapott volna végkielégítésként. Németh Sándor sejtése szerint előfordulhat, hogy a csoportos létszámleépítést szeretné elkerülni a cég, mert akkor még legalább másfél hónapig kellene foglalkoztatni a leépítéssel érintett dolgozókat. 


Flextronics: félreértésről van szó

A Flextronics International Kft. pénzügyi igazgatója, Hetényi Márk e-mail-ben reagált a  panaszra. Lapunknak azt írta: félreértésről van szó, amelyet szívesen tisztáz az érintettekkel, ha igénylik. A  Flextronics soha nem kötelezi vagy próbálja rávenni dolgozóit  arra, hogy munkavállalói felmondással éljenek, állt a levelében.  Ha leépítésre kényszerül a kft., megadja az esélyt a dolgozóknak, hogy munkáltatói felmondással vagy közös megegyezéssel szűnjön meg a munkaviszonyuk, s próbál segíteni nekik  az elhelyezkedésben - például referenciákkal, tudatta az igazgató.


Megtámadhatja a munkavállaló a jognyilatkozatot,  ha a munkáltató vette rá az aláírására

Németh Sándorné ugyanakkor biztos benne, hogy nem értette félre a helyzetet, szerinte a munkáltatói felmondás nem szerepelt a választható lehetőségek között.
- Tisztázandó az ügyet, 30 napon belül munkaügyi bírósághoz fordulhat, tudtuk meg dr. Beznicza Árpádtól, a Zala Megyei Bíróság szóvivőjétől.
- Megtámadhatja a munkavállaló a jognyilatkozatot,  ha a munkáltató vette rá az aláírására  - tájékoztatott  a szóvivő, hozzátéve, hogy volt már ilyen eset a Legfelsőbb Bíróság gyakorlatában. Eszerint érvénytelen a megállapodás, ha a munkáltató azonnali döntésre szólítja fel a munkavállalót, s olyan helyzetet teremt, amely alkalmas arra, hogy a munkaviszony megszüntetésének jogi feltételeiben járatlan munkavállalóra kényszerítőleg hasson, őt megfélemlítse vagy megtévessze -  idézte   dr. Beznicza Árpád. Hozzáfűzte:  a konkrét  esetről nem nyilatkozhat, a körülményeit sem ismeri. Általánosságban azonban az  is elmondható, hogy  nem lehet megállapítani a  kényszer alkalmazását, ha a fél nem vitatja a közös megegyezésre irányuló tárgyalás nyugodt légkörét, továbbá azt, hogy kérése esetén a munkáltató gondolkodási időt biztosított volna számára.

Ha a  munkáltató azonnali döntést vár, az a legszerencsésebb, ha a dolgozó gondolkodási időt kér, majd jogi tanácsot. Arra semmi sem kötelezi, hogy pillanatok alatt határozzon a munkaviszony megszüntetésére irányuló  jognyilatkozat megtételéről.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!