Nem pihen a permetezőgép - Drágábbak lettek a vegyszerek

Zalaegerszeg - A hetek óta tartó esők, a párás meleg fokozott fertőzésveszélyt jelent kiskertben, gyümölcsösben és szőlőben egyaránt. Megnőtt a permetszerek iránti kereslet, van-e mindenből, s drágultak-e a vegyszerek?

Hajdu Péter

A korábbi időszak is fertőzésveszélyes volt, de most lényegesen nagyobb a veszély. Mint a Zala Megyei Mezőgazdasági és Szakigazgatási Hivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságán érdeklődve megtudtuk, a megyében a cseresznyésekkben jelentős rothadás történt a nyár elején, s a kertekben a még érő meggyben jelentős kárt tett az utóbbi időszak szinte trópusi időjárása. Érik a kajszi és az őszibarack, s az almások, valamint a szőlőültetvények sem képeznek kivételt. Utóbbiakban a peronoszpórára és a lisztharmat is támad. A szántóföldi növénytermesztésben már nem jelent napi veszélyt a fertőzés, hisz' javában tart az aratás, viszont az ősziek közül a napraforgó szárbetegségei, s a kukoricabogár kártétele felélénkülhet, a szakember közölte, a gombabetegségeken kívül a szívogató rovarkártevőknek is kedvező ez az időszak. 
A kiskertekben pedig oda kell figyelni a burgonyavészre, a paradicsom gombabetegségeire. 


Csordás Imre szőlőperonoszpóra, valamint paradicsom fitoftóra  elleni növényvédőszert kapott Némethné Foki Gabriella eladótól
Fotó: Ohr Tibor

- Több növényvédőszert kell felhasználni ebben az időszakban, a gombatámadások sokkal jobban támadnak, különösen ott, ahol jégverés is volt. Két-három nappal lerövidíti a szokásos permetezési fordulókat ez az időjárás, így mintegy harmadával több vegyszer felhasználására is számítani lehet - mondta Mihályka Gyula, aki a család mintegy harminc hektáros alsószenterzsébeti almásában folyó munkát irányítja.
Mint elmondta, ahol a júniusban, június második feléig esedékes primer fertőzéseket - elsősorban az áttelelő gombaspórák fertőzései - nem sikerült megfogni, ott szinte lehetetlen a száz százalékos védelem. 

Az alma esetében mind a párás meleget szerető lisztharmat, mind pedig a cseppfolyós víz jelenlétében terjedő varasodás aktuális veszélyforrás. A szakember, mint elmondta, még megvette a permetszereket az áfaemelés előtt, de tapasztalata szerint nincs mindenből megfelelő készlet a kereskedelemben.

Mint Léránt Lajos, az egyik egerszegi mezőgazdasági bolt vezetője hétfőn érdeklődésünkre elmondta, július elsejétől valamennyi növényvédőszer általános forgalmi adója emelkedett, ez a termékfajta is a 25 százalékos adókulcsba tartozik.
- Ennek ellenére nem volt jellemző, hogy a vevők nagy számban érkeztek volna július előtt, előrehozni a vásárlásaikat. Úgy tapasztalom, az emberek manapság elsősorban csak akkor veszik meg a növényvédelemhez szükséges vegyszereket, amikor már éppen szükségük van rá - közölte. 

Manapság pedig elég gyakran szükség van erre, vetettük fel, mire így folytatta az üzletvezető:
- Azt sem mondhatnám, hogy a csapadékos időjárás miatt sokkal többen vásárolnának. Összehasonlítva, egy száraz időszakhoz képest természetesen több vegyszer fogy mostanában, de folyamatos forgalom mellett. Az viszont valóban gondot jelent néha, hogy tavaly is sok hatóanyagot kivontak a forgalomból az uniós követelményeknek megfelően a gomba- és rovarirtó szerekből, valamint a talajfertőtlenítőkből, és idén is tart ez a folyamat.  Azonban nem pótolják olyan ütemben a választékot, mint amennyivel csökken-  közölte a boltvezető. 

- Idén már ötször permeteztem a szőlőt - mondja a Batykról érkezett, s feleségével éppen vásárló Csordás Imre. - Mostanában a rengeteg eső miatt már nem lehet kivárni a permetezések közötti két hetet, ebben az időben szinte hetente szükség van a permetezőgépre. Nagy baj nincs a szőlőben, de itt-ott látszik a leveleken a pronoszpóra.
- A rádióban hallottuk, hogy veszélyben a paradicsom és az uborka is. A paradicsom fitoftóra ellen vettünk növényvédőszert, de az uborkát már szedjük, azt nem permetrezhetjük. Ezen kívül a szőlőperonoszpóra elleni vegyszert is beszereztük - mondta Csordás Imréné.

A növényvédelmi igazgatóság osztályvezetője felhívta a figyelmet, hogy mivel gyakoribbak a permetezések, ezért, főleg a kiskertekben, ahol nem feltétlenül képzett szakemberek irányítják a növényvédelmi munkát, nagyon oda kell figyelni az élelmezésegészségügyi várakozási idő betartására.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!