Na ki a legjobb szakács? - Lecsófesztiválra gyűltek az emberek

Nagylengyel - A megelőző napok időjárása többeket elriasztott a szombati lecsófőzéstől, így csupán hét csapat állt rajthoz. A helyi Rózsa bisztró második alkalommal hirdette meg a fesztivált.

Sinkovics Eta

Szombaton már nyoma sem volt az esőnek, ragyogó napsütésben szelték a résztvevők a hagymát, paradicsomot, paprikát... Az egyik asztalnál két felnőttből és gyerekekből álló csoport  tagjai igencsak serénykedtek,  egy-kettőre tálba aprogatták az alapanyagokat. A bográcsban  sülő szalonna illata  jelezte, előre járnak az előkészületekben. - A helyi Tinigirls tánccsoport lányaival  vállalkoztunk a főzőversenyre - tudtuk meg Győrffy Zoltánnétól. - Tavaly nem neveztek, ám a versenyhez a nemrég rendezett kalandra falu program élménye hozta meg a  kedvüket, s az ottanihoz hasonlóan, szintén Unikum néven indultak. 
- Rizses lecsót készítünk debrecenivel. A receptet az internetről vettük le, most próbáljuk ki először  árulták el. A közelükben lévő családi, baráti társaság Bazitáról érkezett, s francia lecsóhoz készülődtek hozzá. 
- Padlizsán,  cukkini és a hagyományos hozzávalók - foglalta össze az étel lényegét szószólójuk, Léránt Andrea. Nem titkolta, élete első lecsója elé néz,  s mint mondta,  poénból neveztek a versenyre.  A társaság férfi tagjai főleg a tűzrakásban segédkeztek.Amott éppen evvel akadt gond, nehezen gyulladt meg a fa, egyelőre csak füstölgött. S amíg a  petrikeresztúri Nagy Lajos próbált tűzet csiholni, addig leánya, Nikolett az étel előkészületeivel foglalatoskodott.
- Házi kolbászos, vargányás, szalonnás lecsó lesz. Veszprémben lakom, ott találtam ki ezt a variácót és azért jöttem haza, hogy  megfőzzem - mondta mosolyogva. - Szereti a lecsót, mert egyszerű és gyorsan elkészíthető, ám édesapja szavaiból az derült ki, ő nincs annyira oda érte. De azért, mint hozzátette, a jó lecsót megeszi.
- S hogy mitől jó? Remélem, attól, hogy a lányom  készíti.  

A délelőtt előrehaladtával nemcsak a hangulat fokozódott,  de az illatok is jócskán belengték a környéket. Az egyik asztalnál snapszerpartival múlatták az időt. Tehették, a bográcsban már majdnem kész állapotban rotyogott a finom étek. 

- Nagylengyeliek vagyunk, tavaly is neveztünk. Akkor vargányásat készítettük,  most hagyományos rizses lecsót követünk el , kis szalonnabürkével, kolbásszal - kavarta óvatosan Gulás Bence a kondér tartalmát.  Rendszeresen főz, számára megúnhatatlan a lecsó. Szezonban hetente többször is elkészíti.

Délután kihirdették az eredményt, s eszerint a lecsófesztivál győztese Nagy Nikoletta lett. (A receptet Szakács-rovatunkban olvasóink is megismerhetik majd)

A fesztivál  programja a főzéssel nem ért véget, sport- és kulturális műsorok színesítették a nap  további részét.

A nagylengyeli Rózsa  bisztró üzemeltetője, Oláhné Rózsás Csilla elmondta,  több programot is szerveztek az idén. A lecsófesztivál megismétlését a tavalyi siker motiválta, s úgy néz ki, hagyománnyá válik e  főzőcske.  S még nagyobb szabású is lehetett volna, hiszen eredetileg 12 csapat jelentkezett. Ám nemcsak erre készültek, büszkén említette, néhány hete, a megye ezeréves évfordulója tiszteletére ezer palacsintát sütöttek, s a rendezvényre, ha ezren nem is, de  635-en elmentek. 


ZH fotók: Katona Tibor

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!