2009.07.12. 14:05
Na ki a legjobb szakács? - Lecsófesztiválra gyűltek az emberek
Nagylengyel - A megelőző napok időjárása többeket elriasztott a szombati lecsófőzéstől, így csupán hét csapat állt rajthoz. A helyi Rózsa bisztró második alkalommal hirdette meg a fesztivált.
Szombaton már nyoma sem volt az esőnek, ragyogó napsütésben szelték a résztvevők a hagymát, paradicsomot, paprikát... Az egyik asztalnál két felnőttből és gyerekekből álló csoport tagjai igencsak serénykedtek, egy-kettőre tálba aprogatták az alapanyagokat. A bográcsban sülő szalonna illata jelezte, előre járnak az előkészületekben.
- A helyi Tinigirls tánccsoport lányaival vállalkoztunk a főzőversenyre - tudtuk meg Győrffy Zoltánnétól. - Tavaly nem neveztek, ám a versenyhez a nemrég rendezett kalandra falu program élménye hozta meg a kedvüket, s az ottanihoz hasonlóan, szintén Unikum néven indultak.
- Rizses lecsót készítünk debrecenivel. A receptet az internetről vettük le, most próbáljuk ki először árulták el. A közelükben lévő családi, baráti társaság Bazitáról érkezett, s francia lecsóhoz készülődtek hozzá.
- Padlizsán, cukkini és a hagyományos hozzávalók - foglalta össze az étel lényegét szószólójuk, Léránt Andrea. Nem titkolta, élete első lecsója elé néz, s mint mondta, poénból neveztek a versenyre. A társaság férfi tagjai főleg a tűzrakásban segédkeztek.
Amott éppen evvel akadt gond, nehezen gyulladt meg a fa, egyelőre csak füstölgött. S amíg a petrikeresztúri Nagy Lajos próbált tűzet csiholni, addig leánya, Nikolett az étel előkészületeivel foglalatoskodott.
- Házi kolbászos, vargányás, szalonnás lecsó lesz. Veszprémben lakom, ott találtam ki ezt a variácót és azért jöttem haza, hogy megfőzzem - mondta mosolyogva. - Szereti a lecsót, mert egyszerű és gyorsan elkészíthető, ám édesapja szavaiból az derült ki, ő nincs annyira oda érte. De azért, mint hozzátette, a jó lecsót megeszi.
- S hogy mitől jó? Remélem, attól, hogy a lányom készíti.
A délelőtt előrehaladtával nemcsak a hangulat fokozódott, de az illatok is jócskán belengték a környéket. Az egyik asztalnál snapszerpartival múlatták az időt. Tehették, a bográcsban már majdnem kész állapotban rotyogott a finom étek.
- Nagylengyeliek vagyunk, tavaly is neveztünk. Akkor vargányásat készítettük, most hagyományos rizses lecsót követünk el , kis szalonnabürkével, kolbásszal - kavarta óvatosan Gulás Bence a kondér tartalmát. Rendszeresen főz, számára megúnhatatlan a lecsó. Szezonban hetente többször is elkészíti.
Délután kihirdették az eredményt, s eszerint a lecsófesztivál győztese Nagy Nikoletta lett. (A receptet Szakács-rovatunkban olvasóink is megismerhetik majd)
A fesztivál programja a főzéssel nem ért véget, sport- és kulturális műsorok színesítették a nap további részét.
A nagylengyeli Rózsa bisztró üzemeltetője, Oláhné Rózsás Csilla elmondta, több programot is szerveztek az idén. A lecsófesztivál megismétlését a tavalyi siker motiválta, s úgy néz ki, hagyománnyá válik e főzőcske. S még nagyobb szabású is lehetett volna, hiszen eredetileg 12 csapat jelentkezett. Ám nemcsak erre készültek, büszkén említette, néhány hete, a megye ezeréves évfordulója tiszteletére ezer palacsintát sütöttek, s a rendezvényre, ha ezren nem is, de 635-en elmentek.
ZH fotók: Katona Tibor