Merre tovább, forint?

Zalaegerszeg - Itt a nyár, beindult a szezon, az euró középárfolyama 270 forint alatt jár, ami sokakat sarkall valutavásárlásra. Noha egyes elemzők szerint lesz ez még alacsonyabb is, sokan már most spájzolni kezdtek: forint helyett inkább devizában fizetik havi törlesztőrészletüket, melynek ellenértékét hónapokra előre megváltják. Jelenleg ugyanis hathavi csúcson áll a forint, utoljára január első hetében járt a 266-276-os euróárfolyam-tartományban.

Varga Lívia

Ez persze jelentősen felpezsdítette a valutakereskedelmet, ami az Exclusive Change területi képviselőjének elmondás szerint egyébként sem hasonlítható állóvízhez. A válság ellenére sem. 

- A válság a valutapiacot annyiban érinti csak, hogy a külföldi utazások száma nagyon lecsökkent, ily módon pedig az eladások is - kezdi
az Exclusive Change területi képviselője, Pados Gábor.  - A valuta azonban minden időpillanatban keresett, igaz, az intenzitás természetesen változó. Ahogy ingadozik a forint, úgy alakul a forgalom is, mind a vételi, mind az eladási oldalon. 290 forinton elsősorban eladnak, míg 270-en inkább vásárolnak az emberek. S bár a  turizmusra fordított valuta nagyrészt eltűnt, a külföldi vendégek  előszeretettel jönnek hazánkba a magas euróárfolyam miatt. 

 Az elmúlt hónapokban tehát jóval  kevesebb volt a valutapénztárakban az eladás mint tavaly, amikor  az idei, átlagban 280 forintos euróárfolyammal szemben  240-ért adtak egyet a közös európai pénzből. Akkora visszaesés azonban nem  mutatkozott, mint amennyivel az árfolyam rosszabb lett. 

Az utóbbi egy-két napban viszont megnőtt az eladási oldalon a forgalom, mindenki próbálja most begyűjteni a szükséges mennyiségű valutát a nyaraláshoz. Emellett pedig jelentősen emelkedett azok száma is, akik befektetési céllal érdeklődnek az euró iránt.

 - Zalában elsősorban eurót vásárolnak az emberek, na meg svájci frankot, s a nyaraláshoz természetesen horvát kunát is, mindenféle nagyságrendben  - folytatja az országosan kétszáz s a térségben hét valutaváltót működtető Exclusive-csoport területi vezetője.  - Persze sokan vannak olyanok is, akik nem költőpénzért jönnek. Van, aki befektetési céllal vált pénzt, mások pedig devizahitelük törlesztőrészletét fedezik a megvásárolt valutából. Azt látjuk, hogy aki teheti, most nem csak egy-egy részletet, azaz két-háromszáz eurós tételt vásárol egyszerre, hanem több hónapra előre megváltja a szükséges valutát.

 - Jelenleg nehéz lenne megjósolni, bejön-e az ily módon takarékoskodók számítása. Egyes elemzők úgy vélik, a 275-ös határ átlépése után már nincs megállás, hazai fizetőeszközünk akár a 260-as szintig is felerősödhet. Más szakértők eközben inkább óvatosságra intenek, s valószínűbbnek tartják, hogy a forint belátható ideig a 275-280-as sávban tartózkodik majd. Mindezt a nemzetközi kockázati hangulat bizonytalanságával magyarázzák, s azzal, hogy térségünkben fogyatkoznak az árfolyamot felhajtó erők. Sok függ persze az euró és a dollár egymással szembeni viszonyától is, a zöldhasú gyengülése ugyanis általában a nagyobb hozamú, kockázatosabb valuták iránti kereslet növekedésének irányába hat.

 Az elmúlt hetekben egyébként több tényező is erősítette a forintot: hozzájárult a részvénykeresletet követő forintkereslet és a központi bank kamattartása is, de a hazai valuta iránti bizalmat növelte az is, hogy az IMF jóváhagyta a készenléti keret újabb részletét. Kedvezően hatottak továbbá az adómódosítások és a várakozásoknál jobb fizetési mérleg is.

 A forint egyébként a márciusban elért 310 feletti euróárfolyam óta jó 5 forintnyi kilengésekkel ugyan, de folyamatosan erősödik, ami a bankközi piac likviditásának javulásával együtt már lehetővé teszi a jegybanki alapkamat csökkentését is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!