Mégsem olyan minden termék, mint amilyennek mondják? - 40 millióra büntették az AVON-t!

ZH - 40 milliós bírságot róttak ki a Reese Witherspoon, Zséda, Salma Hayek és Patrick Dempsey arcával is hirdető AVON-ra. A cég magyar „ágát” a Gazdasági Versenyhivatal bűntette a fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolása, illetve tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt.

zaol.hu

A GVH a 2007 decembere és 2008 szeptembere közötti időszakot vizsgálva az AVON több terméke esetében megállapította, hogy a cég egyes katalógusaiban a termékek tulajdonságaira, hatásaira tett állítások nem felelnek meg a valóságnak, és azokat a vállalkozás nem tudja bizonyítani.

A bírság összegének megállapítása során a GVH enyhítő körülményként értékelte, hogy az AVON elismerte a tájékoztatással kapcsolatos problémákat, és vállalta, hogy ezen változtat.

A reklámanyagokban az AVON egyes szempillaspiráljaira vonatkozóan többek között az szerepelt, hogy annak használatával a fogyasztó pillái akár tizenkétszer dúsabbak, illetve 75 százalékkal hosszabbak lesznek. A GVH azonban megállapította, hogy a vizsgálatba bevont személyek a készítményt 28-szor vitték fel, ami eltér a mindennapi szokásos alkalmazástól.

Egyes arckrémekkel kapcsolatban az AVON katalógusaiban egyebek között az szerepelt, hogy azok segítségével akár 40-50 százalékkal csökkennek a ráncok. A benyújtott vizsgálati anyagok azonban nem bizonyították, hogy az állítás megfelel a valóságnak. Az állítások hátterében többnyire szubjektív vizsgálatok, azaz a megkérdezett fogyasztók véleménynyilvánítása állt.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!