Már hatvanöt a fertőzöttek száma - a legfiatalabb beteg 11, a legidősebb 49 éves

Budapest - Újabb hat esetben igazolták a laboratóriumi vizsgálatok a beküldött mintákban a A/H1N1 új influenzavírus jelenlétét, a betegség magyarországi megjelenése óta összesen hatvanöten fertőződtek meg - közölte az ÁNTSZ.

zaol.hu

A tájékoztatás szerint a betegek állapota kielégítő, egy embert ápolnak csak kórházban. Hozzátették: az esetek többségében még mindig külföldről hurcolják be a fertőzést.

Az ÁNTSZ közleménye szerint a betegek között két gyermek is van, egy 11 és egy 13 éves. Van közöttük egy 16 éves is, míg a legidősebb beteg 49 éves.

A tisztiorvosi szolgálat tájékoztatásában ismételten emlékeztet arra, hogy a megbetegedés általában jellegzetes influenzaszerű tünetekkel jár, és szövődmény nélkül, magától gyógyul.

A betegség leggyakrabban észlelt tünetei a láz, a köhögés, a torokfájás, az orrdugulás és orrfolyás, továbbá az izomfájdalom, fejfájás, fáradtság, hidegrázás, de esetenként gyomor-bélrendszeri tünetek is előfordulhatnak, például hasmenés, hányinger, hányás.

Amennyiben a fenti tünetek jelentkeznek, a legfontosabb teendő, hogy a beteg maradjon otthon és vegye fel a kapcsolatot a háziorvosával vagy a gyermekorvossal.

A megfertőződés esélye csökkenthető, ha mindenki betartja a szokásos higiénés szabályokat, azaz zsebkendőbe tüsszent és köhög, az elhasznált papír zsebkendőt pedig a szemetesbe dobja, továbbá ajánlott sűrűbben kezet mosni meleg vízzel és szappannal.


Forrás: MTI, ÁNTSZ


Információ a fertőzésről ide kattintva is olvasható!


Sertésinfluenza - olvassa el ide kattintva az eddigi híreket! 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!