Lemondásra szólította fel a Fidesz Nagykanizsa polgármesterét - Marton István "nem dobja a keselyűk közé a kulcsot" (frissítve 12:40)

Nagykanizsa - Nem tud és nem akar együtt dolgozni a polgármester a város közgyűlésével, ezért kedden lemondásra szólította fel a Fidesz nagykanizsai frakciójának vezetője Marton István polgármestert, akit három éve a párt támogatásával választottak meg.

zaol.hu

Bene Csaba sajtótájékoztatóján azt mondta: Marton István nem tud és nem akar együtt dolgozni a város közgyűlésével, két éve ellehetetleníti az együttműködést a közgyűléssel és annak legnagyobb frakciójával. Véleménye szerint a polgármester munkáját önkényeskedés, az egyeztetések hiánya jellemzi.

Úgy fogalmazott, hogy mindezek következményeként a polgármester több mint 20 alkalommal sértette meg a közgyűlés szervezeti és működési szabályzatát, több mint 30 alkalommal vállalt kötelezettséget ellenjegyzés nélkül, a jegyző pedig számtalan esetben volt kénytelen törvényességi észrevételt tenni. Mindezeken túlmenően a város közgyűlésében méltatlan, személyeskedő hangulat alakult ki.


A frakcióvezető az önkormányzati törvényt idézve megemlítette, hogy a jogszabály és a helyi szabályozás szerint a polgármester önállóan nem intézkedhet, minden döntési hatáskör a közgyűlés kezében van.

Arra a kérdésre, hogy meddig várnak a lemondásra, Bene Csaba azt mondta: a szeptember első hetére tervezett következő soros közgyűlésig. Addig megfontolják, hogy az önfeloszlatás lehetőségével élnek-e, de a polgármester munkájának 30 napos felfüggesztésén még nem gondolkodtak. 
"Ahhoz nagyon súlyos eseményeknek kell lenniük a háttérben, amelyek ezt kellőképpen indokolják" - közölte, hozzátéve, hogy erről a kérdésről a SZDSZ képviselőivel és a szocialista frakcióval is egyeztetni kell.
    

A Fidesz sajtótájékoztatóját követően Marton István az MTI kérdésére kijelentette: nem mond le polgármesteri tisztségéről. Úgy fogalmazott: "Közel három éven át voltam kénytelen védeni a város kasszáját a keselyűktől, nyilván nem fogom közéjük dobni a kulcsot most sem". 

A helyzet szerinte is tarthatatlan, mondta -, a megoldás érdekében támogatja a közgyűlés feloszlatását, de eddig az erre vonatkozó javaslatot éppen a Fidesz és az SZDSZ "koalíciója" szavazta le. 

Konkrétumok említése nélkül szólt arról, hogy szerinte minden párthoz, főleg, ha az népes táborral rendelkezik, "csapódnak elvtelen megélhetési politikusok, haszonleső vadhajtások, melyre a pártközpontoknak oda kellene
figyelni a hitelvesztés elkerülése végett". Hozzátette, hogy ha már más nem, ő úgy döntött, hogy ezt a "vadhajtást" lenyesi, ezért támadják "nemtelenül".

A nagykanizsai közgyűlésben régóta folyamatos a konfliktus a polgármester és a korábban őt támogató Fidesz-frakció, valamint az ott helyet foglaló alpolgármester között. A legutóbbi eset két hete történt: Marton István ismételten felszólította helyettesét, Cseresnyés Pétert - aki egyben a város fideszes országgyűlési képviselője -, hogy költözzön ki alpolgármesteri irodájából. Az érintett ezt nem tette meg, ezt követően a város vezetője lecseréltette az iroda zárját.

Forrás: MTI


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!