Kutya meleg van, mégsem fogy a hűsítő sör?!

ZH - A magyar nem sörös és úgy tűnik, egyre inkább nem az, a sörfogyasztás ugyanis az elmúlt két évben drasztikusan csökkent és úgy látszik, a sörivó kedvet még a meleg nyár sem hozza meg.

zaol.hu

A piackutatási adatok szerint a sörfogyasztás 7 százalékos visszaesést könyvelhetett el 2007-2008 között,  s az egy főre eső évi sörfogyasztás 2009 végére 68-67 literre csökkenhet az előző évi 71 literről - mondta Sivó Imre, a Magyar Sörgyártók Szövetsége elnöke, aki azt is előrevetítette, hogy a szövetség 2009-es évre vonatkozó "optimista" becslése is további 5 százalékos zsugorodást jósol.

A fogyasztás csökkenése leginkább a prémium és magyar márkák szegmensében érzékelhető, miközben az "olcsó, igénytelen" kategóriájú sörökből folyamatosan ugyanannyit adnak el - fejtette ki a szakember, aki szerint a
a sörivás visszaszorulása mögött elsősorban az árak emelkedése áll, ami pedig az egyre növekvő állami terhekből adódik, hiszen az elmúlt években modernizált magyarországi sörgyárak már a végsőkig racionalizálták saját költségeiket.

A sörforgalmazás Magyarországon kirívóan magasan adóztatott iparág, egy palack termékre átlagosan 60 forintos adóterhelés jut, amelyből 25-30 forintot az európai összehasonlításban is magasnak számító magyar jövedéki adó tesz ki.

A szervezet vezetője szerint a magyar sörgyártás elvesztette nyereségtermelő képességét a 2007 második féléve óta megfigyelhető folyamatos visszaesés következtében. Az iparág 2008-ban mintegy 1,5 milliárd forintos veszteséget halmozott fel, míg 2009-ben a vállalatok már összesen 3 milliárd forintos deficitre számítanak.

Forrás: MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!