Igazolás, 16 ezerért - felháborodtak a polgármesterek

Sand - Felháborodva jelezte lapunknak Hábli Nándor, a dél-zalai település polgármestere, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat 16 ezer forintért állít ki az önkormányzatoknak egy igazolást.

zaol.hu

A dokumentum ahhoz szükséges, hogy az egy hónappal ezelőtti, jégesővel érkezett vihar okozta károk helyreállításához pályázhassanak vis maior-támogatásra. A polgármester szerint épp elég most az önkormányzatok baja, nem kellene őket további költségekkel terhelni. 

Hasonló véleményen van Réffy József, borsfai polgármester is. Esetükben a körjegyzőség nyújtja be a vis maior-igényt, ami (három érintett település lévén: Borsfa, Bánokszentgyörgy és Oltárc) nekik háromszor annyiba, azaz majdnem ötvenezer forintba kerül, ami akkor sem kis összeg, ha a kárigény 14 millió. Hozzátette: az is elképzelhető, hogy az alap már kiürült, s egy forintot sem kapnak, ám az igényléssel kapcsolatos költségek - így az OMSZ-papíré is - ott maradnak, s a település kasszáját terhelik.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat illetékese, dr. Márkus Ágnes jogtanácsos elmondta: az idevágó kormányrendelet szerint csak a meteorológiai alapadatok minősülnek közérdekűnek, melyeken kívül a szolgálat ellenérték fejében kiadhat más jellegű, úgynevezett feldolgozott információkat is. Ezért díjköteles az önkormányzatok által kért, az alapadatoknál bővebb időjárási információkat tartalmazó igazolás, amelyért az ügyfélminimumnak számító 16 700 forintot kéri a szolgálat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!