Ezúttal csak nőknek: nyári bőrápolási tanácsok

Zalaegerszeg - Lehet egy nő arcán akármilyen divatos smink, az bizony nem nyújt esztétikus látványt, ha a nagy melegben lefolyik róla a festék. Ráadásul a „málló vakolat” beleül a pórusokba és ez öregíti a bőrt.

Péter Gyöngyi

A napfény fontos az ember számára, de ma már alighanem azzal is mindenki tisztában van, hogy a túlzásba vitt napozás komoly károkat okozhat: felelôse például a rettegett bôrráknak, a melanómának. Számlájára írható ugyanakkor a bôr idô elôtti öregedése is, amit pusztán hiúsági okok miatt még tovább fokozhatunk ahelyett, hogy ellene dolgoznánk. Kánikulában a testünket sem burkoljuk vastag ruhákba, ilyenkor tehát az arcunkat is hagyjuk szabadabban. 

A sminkelésnél a mértékletesség a legfôbb szabály, hangsúlyozta az egerszegi mesterkozmetikus, Németh Noémi

-  Minden évszakban másféle gondoskodást igényel a bőrünk, nyáron például az erôs napfény és a meleg miatt fontos a fokozott figyelem - mondta elöljáróban a szakember. -  A napozás ugyan jótékonyan hat ránk, a nap éltetô sugaraira szükségünk van a szervezet számára fontos D-vitamin elôállításához is, ám ennek sajnos ára van, ugyanis az UV-sugárzás árt a bőrnek. Hatására elveszíti rugalmasságát, csökken a hidratáltsága, megvastagszik a felső hámrétege és elzáródnak a pórusok, ezek nyomában pedig megjelenhetnek vagy elmélyülhetnek a már meglévő ráncok. Emellett az érzékeny és arra hajlamos bőrön pigmentfontok alakulhatnak ki, melyek meglehetősen nehezen tűnnek el.


Németh Noémi mesterkozmetikus elmondta, nyáron különösen fontos a bôrradír, hiszen így távolíthatjuk el a megvastagodott felsô hámréteget
Fotó: Ohr Tibor

Összességében tehát nyáron gyorsul a bőr öregedése, ezért mindenképpen elővigyázatosnak kell lennünk, használjunk megfelelő készítményeket.

A modern kozmetikumok, fényvédők segítségünkre vannak, akár otthon is tehetünk a bőr öregedésének késleltetéséért, de az a legjobb, ha szakembert keresünk fel, aki a bőrt diagnosztizálva, annak aktuális állapotát figyelembe véve határozza meg, milyen kezelésre van éppen szükség.

A legfontosabb a bőr tisztántartása, ébredés után és lefekvés előtt is alaposan távolítsuk el róla a szennyeződéseket. Hetente két alkalommal használjunk bőrradírt, ilyen módon szabadulhatunk meg a megvastagodott hámrétegtől. Ezt a műveletet mi magunk is elvégezhetjük, de nyilvánvaló, hogy a kozmetikus alaposabb, hatásosabb munkát végez. Számára ott van lehetőségként például a mikroderambrázió, vagyis a peeling legmodernebb módszere.

Történjen házilag vagy szakembernél, az efféle kezelések után minden esetre hangsúlyosabb a megfelelő fényvédőkrém használata.

Sminkelésnél, ha semmiképpen nem akarunk lemondani róla, bánjunk szolidan a festékekkel.

- A strandon legfeljebb vízálló szempillaspirált, maximum szájfényt használjunk. Napozáshoz a legideálisabb egyébként a sminktetoválás, ez tartós, jó pár évig megmarad, nem izzadjuk le, nem mossa le a víz és így nem károsítja a bőrt - folytatta Noémi. - Alapvető, hogy a fényvédőt már ébredés után kenjük fel, kerüljük viszont az alapozót: a meleg hatására olvadó smink egyrészt nem esztétikus, másrészt beleül a pórusokba, ezáltal károsítja a bőrt. Bőrhiba elrejtésére inkább színezett hidratálókrémet vigyünk fel az arcra.

Ami a barnító testápolókat illeti, ezekkel csínján bánjon az ember. Kizárólag alaposan letisztított bőrre kenjük és nem vigyük fel túlságosan vastagon, másként éppen az ellenkező hatást érjük el, mint amit szeretnénk: foltosodhat a bőr vagy éppen enyhén sárga színt mutathat.

-  A kismamák esetében a hormonális változások miatt fokozottabb az arcon a pigmentálódás, de a gyógyszer érzékenyeknél ugyancsak előfordulhat foltosodás. Erre a megelőzés a legjobb gyógyír, tehát már az első tavaszi napsugarak megjelenésekor érdemes elővenni az 50+ jelzés fényvédőt.

A babákat alaposan kenjük be védőkrémmel, de így se engedjük őket a tűző napra. A lombos fák árnyékában is elegendő fény éri őket. A legfontosabb szabály persze, és ez mindenkire vonatkozik, hogy 11 és 15 óra között ne napozzunk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!