Botrányosan magas bírság: 400 ezer forintot vertek a sofőrre – perre ment

Zalaegerszeg - Bírósághoz fordult egy gépjárművezető, mert a hatóság 400 ezer forint pénzbírsággal sújtotta egy okmány hiánya miatt. Az egyszeri bírság a sofőr havi bruttó keresetének pontosan a duplája.

zaol.hu

A gépjárművezető azért fordult a bírósághoz, mert a rendőrség a vezetési, illetőleg a pihenőidő ellenőrzéséhez szükséges egyik okmány hiánya miatt 400 ezer forint pénzbírsággal sújtotta. A járművezető egy cég alkalmazottjaként havi bruttó 200 ezer forintot keresett, és az előző havi 3 napos szabadságát nem tudta a helyszínen igazolni. 

Az ügyet július 1-jén közigazgatási perben tárgyalta a Zala Megyei Bíróság, amely a tárgyalást az Alkotmánybíróság döntését követően folytatja. A bíróság álláspontja szerint ugyanis "a jogszabály által előírt fix összegű bírság nem felel meg az Alkotmány által előírt jogállamiság (állampolgári jogbiztonság) követelményeinek". 

A zalai bírói testület indoklása szerint a közigazgatási szankciórendszernek differenciáltnak kell lennie azért, hogy lehetővé tegye a jogalkalmazónak a jogsértés súlyához és következményéhez igazodó arányos joghátrány 
alkalmazását. 

A jogszabály értelmében azonban a perbeli esetben több, az ellenőrzést meghiúsító kisebb és nagyobb súlyú cselekményre is ugyanazt a fix összegű bírságot kell kiszabni, és nincs különbség abban sem, hogy a munkáltatót vagy annak gépjárművezető alkalmazottját kötelezi a hatóság a bírság megfizetésére.

A bíróságnak az az álláspontja, hogy "a jogalkotónak a bírságösszegek meghatározásakor a társadalmi (jövedelmi) viszonyokra, és arra is figyelemmel kell lennie, hogy a közigazgatási bírság harmonizáljon a jogrendszer egyéb szankcióival" - fogalmaz a zalai bíróság a közleményben.


Forrás: MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!