Báthory, Csány, Ganz - Megéri emelt szinten nyelvet tanulni?

Zalaegerszeg - A kiemelt nyelvtanítás már nemcsak a gimnáziumok privilégiuma, idén végeztek először a speciális kéttannyelvű és nyelvi előkészítő osztályba járó szakközépiskolai diákok.

Kiss Gyöngyvér

A megyeszékhelyi Ganz, Csány és Báthory középiskolában érettségizett diákokat kérdeztünk arról, mire is jó emelt szinten tanulni öt éven át az idegen nyelvet. 

Báthory: középfokú nyelvvizsgák második végére

A Báthory székhelyiskola kéttannyelvű tagozatának tanulói zömmel már második végére kezükben tartották a  középfokú nyelvvizsga-bizonyítványukat, de az ezt  követő három évben sem hanyagolták el  a némettanulást: a tizenegy fős osztályból nyolcan érettségijük mellé a felsőfokú nyelvvizsgát is megszerezték.

Bár többen közülük nem a tanult szakmájukra alapoznák a jövőjüket, mégsem bánták, hogy a  kereskedelmi, vendéglátói  és idegenforgalmi szakközépiskolát választották egy gimis osztály helyett.

- A kéttannyelvű szakközépiskola nagy előnye a szintén kétnyelvű gimmnáziumokhoz képest, hogy a gasztronómia, a turizmus és a hotelismeret tantárgyainkat is németül tanultuk. E területek szókincse szerintem még közelebb visz bennünket az adott nyelvhez - mondta Harmath Virág.

- Történelmet és szakmai tárgyakat tanultunk németül, s természetesen az érettségit is ezen a nyelven tettük le - fűzte hozzá Virág volt osztálytársa, Végh Zita.  Ha az előbb említett tárgyak mellett 60 százalék fölött sikerült a kötelező emelt szintű német érettségink, a felsőfokú nyelvvizsgát is megkaptuk. Zita és Virág: nem tartják elpocsékolt időnek a szakközepes éveket Fotó: Ohr Tibor

Ez  a továbbtanulásnál is sokat lendíthet helyzetükön.

- Osztályunkból senki nem pályázott német szakra, de sokan szeretnénk fősuliba menni, és mindenhol ötven plusz pont jár a felsőfokú nyelvvizsgáért - mondta Virág.

A nyelvi előkészítő osztályok tanulóinak is adott volt a lehetőség, hogy a nem kis összegű vizsgadíj befizetése nélkül megkapják az áhított középfokú elismervényt. Ez nagy előnyt jelent később a diplomaszerzéskor, külföldi munkavállalás esetén, vagy  akkor, ha  a hazánkba  betelepülő  külföldi cégeknél szeretnének elhelyezkedni. 

A Csányban

-  Iskolánkban arra törekedtünk, hogy két nyelvet is elsajátítsanak az itt töltött öt év alatt a fiatalok - vázolta Varga Károly a Csány-iskola igazgatóhelyettese. - Az első nyelvet az előkészítő évfolyamon heti 8 órában, a többi évfolyamon heti 5 órában tanulták a nyelvi előkészítőseink. Emellett pedig heti három órában vették a második nyelvet, amit már az általános iskolában is tanultak. Végül a most végző tanulóinknál két felsőfokú, 28 középfokú, 6 alapfokú nyelvvizsga született.

Ganz-példa

A Ganz-iskolában szintúgy most maturált az első nyelvi előkészítős osztály. Kajári Attila igazgatóhelyettes elmondta, hogy iskolájukban átlagosan egy jeggyel érettségiztek jobban idegen nyelvből ötödéveseik, mint a többiek. Hozzátette, minden bizonnyal több végzősük is megszerezte már nyelvvizsgáját, de csak egy tanuló volt, aki idén az érettségije miatt kapott erről papírt. Ő viszont még emelt szinten is kilencven százalék fölött teljesített.

- Mindkét nyelvből van nyelvvizsgám - mondta Benyovszky Tünde.  - Csak németből az érettségivel, angolból pedig külön eljárással tettem le.  - Az utóbbi esetében kockázatosabbnak éreztem mindent feltenni egy lapra, ezért inkább a középszintű érettségit választottam, és elmentem mellette nyelvvizsgázni. Az érettségin elért százalékok miatt is  jobban jártam így. Az emelt szint abból a tárgyból ajánlott, amiből biztosra megy az ember. Németből nem voltak kétségeim, most pedig nagy előny, hogy egy kalap alatt tudtam teljesíteni a választott tárgyamat, az emelt szintű érettségimet és a nyelvvizsgát. Ráadásul az utóbb említettet is költségmentesen.

A 2009/2010-es tanévre  már minden középfokú oktatási intézményben kötelező volt meghirdetni a nyelvi előkészítő osztályok indítását. Az említett iskolák közül így a Báthoryban áttérnek a nyelvi előkészítős képzésre a kéttannyelvű helyett, a Csány-iskola pedig két osztálynyi diáknak is lehetőséget ad arra, hogy öt éven át emelt óraszámban sajátíthassák el az angol vagy a német nyelvet. A Ganz-középiskola mellett pedig a Deákba is jelentkezhettek nyelvi előkészítős osztályba a diákok.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!