Az eső és a meleg kihozta a gombát - Vargánya dömping várható?

Zalaegerszeg - Hosszú ideje tartó esők, beázott erdei, mezei talaj, és emelkedő hőmérséklet. Ezek a gombák tömeges megjelenésének biztos feltételei. Keddena vásárcsarnok karzata megtelt gombaárussal.

Hajdu Péter

Az értékesebb gombák közül rókagombából van több, a vargánya kevesebb, ezt tükrözi is az áruk. A rókagombát árusítók közül volt, aki 1800-2000 forintra tartotta portékáját, más 2000 forint fölött valamivel a minőségtől függően, a vargánya ára viszont 3000 forint körül mozgott kedden az egerszegi vásárcsarnokban.- A vargányán és a rókagombán kívül találtam kenyérgombát, keserűgombát, galambgombát is - mutatta az asztalon kiterített áruját Szekeres Csaba egerszegi nyugdíjas. -Több mint húsz éve járok gombászni. Szeretem az erdőt járni, és nyugdíjasként ráérek, minden második nap kimegyek az erdőbe, ezeket Vas megyében szedtem. A vargánya még csak most dobta ki magát. Ha továbbra is meleg marad az idő, néhány nap múlva vargánya dömping lesz, mert jól beáztak az erdők. Mikor érdemes kimenni? Reggel ötkor már az erdőben vagyok, de nem lehet elég korán kezdeni, mert vannak, akik akkor már végeztek.

A kanizsai Horváth Vendelné keserű gombát, és adagokra osztott csirkegombát (fűszeres szegfűgombát) kínált, ezek bevételéért nem éri meg az utazás.
- Mindenképpen jöttem volna Egerszegre, délután a kórházba megyek látogatóba, így összekötöttem a kettőt - válaszolta az asszony.- Egész júniusban volt már vargánya és rókagomba is, csak kevés, és nem mindenhol, mert nem volt elég nedves a talaj. Keserű gombát is lehetett találni, amely kimondottan szárazságtűrő. Június végétől azonban mindenhol előjött a gomba - mondta Szanyi István gombaszakértő, aki naponta átvizsgálja, ellenőrzi, és engedélyezi az árusok számára az értékesítést. 

Mint elmondta, kedden körülbelül 25-en jöttek a csarnokba, Somogyból, Vas megyéből és helybeli gombaszedők is, árusítani. Mintegy 30 kilogramm vargányát, 50 kiló rókagombát, 20 kiló galambgombát pakoltak ki összesen az asztalokra, és ezek mellé még számos kisebb mennyiségű ízletes gomafajtát
A szakértő elmondta, az árusok profik, nem jellemző, hogy ártalmas gombát találna náluk. A mennyiségek alapján a korábbi évekhez viszonyítva úgy ítélte meg, még mindig nincs gombadömping, azaz, ha kedvez az időjárás, a következő napokban ennél több lehet a gomba. Ha pedig megindulnak a kirándulók, amatőr gombaszedők, valószínűleg sorban állnak majd a csarnokban, a szakértő irodájában.Ottjártunkkor egy fiatalember kopogott csak be, és terebélyes, sárgás-rózsaszínes, lapos testű gombafélét mutatott, amit találtak.
- Ez egy taplógomba féle, sárga gévagomba. Ehető, a frissebb részeit készítsék el. Egyébként ezt nemigen fogyasztják Zalában, mert itt jóval ízletesebb gombákat is lehet találni - így a gombaszakértő. 


ZH fotók: Ohr Tibor

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!