Amerikai préri bölények kóboroltak el a novai erdőben! (fotókkal)

Csömödér - Bár a kategória szerinti besorolás alapján veszélyes állatnak minősülnek, a szakemberek mégis úgy vélik, hogy jámbor jószág az a három amerikai préri bölény, amely hétfőn a novai erdőben kóborolt.

Gyuricza Ferenc

A vadállatok a csömödéri víztározó mellett kiépített, kerítéssel  körbevett farmról szabadultak el  vasárnap éjszaka. Jelenlétüket az erdészek fedezték fel, akik a Zala Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalhoz fordultak. 



- Illetékesség híján telefonon értesítettük a tulajdonost - sorolta Kiss Norbert vadászati felügyelő.  -Ő ígéretet tett arra, hogy gondoskodik a bölények befogásáról. Erre a délutáni órákban sor is került.

Kiss Norbert úgy véli, az egészen Szilvágyig vándorolt bölények jámbor állatok, tartani tőlük nem kell. Ezt mondták a Zalaerdőnél is, többen is látták az erdőben bóklászó állatokat, melyek békésnek tűntek. Tartásukat a szakhatósági megkeresést követően a csömödéri körjegyző, Kovácsné Horváth Anikó engedélyezte.


 
- Nova szomszédságában villanypásztorral kerítettük körbe a három bölényt - mondta Nyíri István, az állatok osztrák tulajdonosának képviselője. - Amint sikerül megfelelő szállítójárművet találnunk, azonnal visszük őket Csömödérbe. Közben megvizsgáltuk a kerítést, hibát azonban sehol sem találtunk. A víztározó iklódbördőcei oldalán maradhatott nyitva egy horgászok által használt kapu, az állatok ott szökhettek ki. 

Fotók: Zalaerdő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!