Több milliós bírság a Zalaco Zrt.-nek, eljárás a Kanizsa Pékség ellen

Budapest - Összesen 76,6 millió forint bírságot kell megfizetni kartellezés miatt tizenhat sütőipari vállalkozásnak és a Magyar Pékszövetségnek - közölte a Gazdasági Versenyhivatal.

MTI/AP

A GVH az érdekképviseletet 5 millió forintra büntette, és az eljárás alá volt 23 vállalkozásból 16 kapott versenybírságot, mert a hivatal szerint összehangolták a 2006 augusztusi és a 2007 februári áremeléseket.

A versenyhivatal az áremeléseket vizsgálva megállapította, hogy a Magyar Pékszövetség 2005 novemberében a honlapján, és a 2006 márciusában tartott regionális ülésein áremelésre hívta fel tagjait, és felszólította az ott jelenlévőket, hogy "kommunikáljanak" egymással. 

A GVH szerint a szövetség megnyilvánulásainak egyetlen célja volt: a sütőipari termékek árának emelése, és elősegítette az egyébként egymással versengő vállalkozások piaci magatartásának koordinálását. Ennek eredményeként egyes sütőipari vállalkozások körében gyakorlattá vált a rendszeres információcsere. Azzal, hogy a cégek bizalmas, üzleti titoknak minősülő információkat osztottak meg egymással, összehangolták piaci magatartásukat, amelyet a versenytörvény tilt.

A versenyhivatal emlékeztetett arra, hogy a magyar sütőiparban körülbelül 1300 vállalkozás tevékenykedik. Ezen kívül több kereskedelmi lánc - Tesco, Metro, Cora, Auchan -  is rendelkezik saját pékséggel. A láncok a piac 15-16 százalékát birtokolják. A sütőipari termékek 55-60 százalékát kereskedelmi láncokban, 15-25 százalékát önálló kiskereskedelmi boltokban, 12-15 százalékát szaküzletben, 8-10 százalékát közintézményeknek  értékesítik.

A sütőipari áremeléseket nagyban befolyásolja, hogy sikerül-e azokat a kereskedelmi láncokkal elfogadtatni. Lényeges a sütőipari vállalkozások szempontjából, hogy több beszállító is áremelést jelentsen be; volt rá ugyanis példa, hogy egy kereskedelmi lánc azzal utasított el áremelést, hogy kevés beszállítója jelezte áremelési szándékát, ugyanakkor egyetlen kereskedő sem szeretne elsőként árat emelni.

A Pékszövetség ötmillió bírsága mellett a következő vállalkozásoknak kell büntetést fizetniük (zárójelben az összeg millió forintban): 

- ALBA-KENYÉR Sütőipari Zrt. (3,6),
- BÁCSKA Sütő- és Édesipari Kft. (1,8),
- Ceres Sütőipari Zrt. (7,2),
- Delta Pékség Sütőipari és Kereskedelmi Kft. (3,6),
- Európa-Pék Export, Import Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. (2,0),
- Ferrosüt Sütő- és Édesipari Kft. (8,0),
- Jász-Sütőház Kft. (4,0),
- Karamell-Ingatlan Ingatlanüzemeltető Zrt. (2,0),
- Kurdi Family Pék Kft. (2,0),
- Lővér Sütő Zrt. (3,6),
- Pannon Sütőipari Zrt. (7,2),
- Szolnoki Sütőipari Zrt. (10),
- Tatabányai Sütőipari Kft. (3,6),
- Univer Coop Zrt. (4,0),
- Zalaco Zrt. (8,0),
- Zsemle '93 Kft. (1,0).

A GVH közölte, hogy a szintén eljárás alá vont Pan Hungary Kft., Anker Hungária Sütőipari és Kereskedelmi Kft., Baranyasüt Baranya Megyei Sütőipari Zrt., Kanizsa Pékség Zrt., Norpan Kft., valamint Pécsi Sütőipari Zrt. esetében a hivatal nem állapított meg törvénysértést. A Karamell Kft. esetében tévesen indított vizsgálat miatt megszüntették az eljárást.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!