Itt az új rém: fuzárium

Tüskeszentpéter, Zalaegerszeg - Ha a gabonát megfelelően tárolják, vizsgálják, nem kell tartani a fuzárium fertőzéstől állítja a tüskeszentpéteri malom, a Zala-Cereália ügyvezetője, Kiss Imre - reagálva arra a hírre, miszerint Csongrád megyében a napokban valószínűleg gabonapehelyben lévő fuzáriumgomba mérge betegített meg egy öt esztendős kislányt, akinek felborult a hormonháztartása, s hirtelen serdülni kezdett.

zaol.hu

- A gabona az esős idő, s a helytelen tárolás következtében válhat fuzárium fertőzötté, az ellenőrzés  az előírt szabványoknak megfelelően  soha nem maradhat el-  tette hozzá az ügyvezető. - Mi először szemrevételezéssel minősítünk, amit az alapos laboratóriumi vizsgálatok követnek. Ezt helyben nem tudjuk elvégezni, a mintákat el kell küldenünk a megfelelő helyre. Az aratástól az őrlésig folyamatos az ellenőrzés, normál időszakban rutinszerűen tesszük, ha azonban az időjárás esetleg problémás, esős, akkor még alaposabb a szemle. Amúgy a fuzárium kizárólag a gabona héját érinti, tehát lisztbe nem kerülhet. Teljes kiőrlésű pedig nálunk nem készül. A takarmánynál,  amibe a gabona héja is belekerül,  még a lisztnél is komolyabb, szigorúbb az ellenőrzés.
Kiss Imre egyébként úgy véli, furcsa, hogy a gabona fuzárium toxin ügy így robbant be a köztudatba. Főként úgy, hogy a szükséges ellenőrzéseket mindenütt elvégzik, s a magyar gabonák minősége elismerten jó.


A  fehér kenyérben biztosan nincs fuzárium - mondják a szakemberek  -, mert a lisztbe nem kerül bele a gabona héja, ami fertőzött lehetne
Fotó: Ohr Tibor

A sütőipari termékek alapanyagának minőségéről, azaz a fuzárium nevű gombától való mentességéről Zalaegerszegen, a térség legnagyobb sütőipari cégénél, a Zalaco Zrt.-nél érdeklődtünk.
Mint Bertha László, a Zalaco tulajdonosa elmondta, az említett veszély az ország keleti felében készült teljes kiőrlésű lisztek kapcsán merült fel. Közölte továbbá, hogy a Zalaco teljes kiőrlésű saját termékei elenyésző mennyiségűek, gyártmányaik döntő része nyugat-európai márkatermék, amelyekhez a szükséges alapanyagot, úgynevezett előkeveréket Ausztriából, Németországból és Hollandiából vásárolják. Közölte továbbá, hogy a fuzáriumos fertőzésveszély a sütőipari alapanyagok közül a korpában fordulhat elő elsősorban, de korpát egyáltalán nem használ fel a Zalaco.

A fuzárium fertőzés a gabonafélék egyik legjellemzőbb betegsége. Az időjárás függvényében mindenütt előfordul, ahol gabonát termesztenek, mennyiségi és minőségi kárt egyaránt okoz. Járványos években akár a termés felét is tönkreteheti. A fertőzés emberre, állatra egyaránt veszélyes lehet, hiszen toxikus anyagokat termel, emésztő- és ivarszervi károsodásokat okoz.


Szerzők: Hajdu Péter, Sámel József

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!