Tippek és ötletek tojásfestéshez!

ZH - Lehet hagyományos piros, hímes, horgolt „ruhába” öltöztetett, gyönggyel díszített, népies motívumokat viselő, de akar kreatív modern is. A húsvét díszeinek csak a képzelet szab határt. Íme néhány tipp, milyen is legyen az ünnepi dísz!

zaol.hu

A tojás díszítéséhez szinte bármit felhasználhatunk. A legegyszerűbb persze, ha veszünk egy adag hagyományos festéket és uccu neki, festünk. Ám közel ugyanennyi munkával készíthetünk egészen különleges dolgokat is.

Akár lakkozhatjuk is

    A legegyszerűbb, ha a hagyományos tojásokat díszítjük. Némi körömlakk felhasználásával csillogó tojásokat gyárthatunk, de ha un. dekorlakkot  (hosszú, vékony üveg, vékony ecsettel) választunk, akkor könnyen bonyolultabb mintákat is pingálhatunk a felületre. (Persze lehet filccel, ceruzával is.) Feldobhatjuk egy kis gyönggyel vagy flitterrel, de akár színes tollakkal is ékesíthetjük. 

Takarékos előrelátás

    Ha húsvét, akkor süteménnyel is készülünk. Ahhoz pedig általában tojás is kell. Tegyük félre a kettéválasztott héjakat, mert ezekből csodás díszek készíthetők. Nem kell hozzá más, mint némi oázis (hobbi, illetve virág boltokban kapható), amit a tojás belsejébe ragasztunk, abba némi száraz virágot teszünk ízlés szerint, s már kész is. Persze lehet még fokozni: pillanatragasztóval rögzíthetünk hozzá fület, s akár fel is akaszthatjuk. 

Hímezve

    Hímzőfonallal egyenesen csodát művelhetünk - feltéve, ha van hozzá elég türelmünk, mivel e művelet igencsak időigényes. Némi ragasztó és egy kis gyufa/fogpiszkáló kell csupán, s egy kifújt tojás, aminek a szélesebbik végét megkenjük ragasztóval, s óvatosan körbevonjuk a hímzőfonallal. Elkezdeni kicsit nehéz, de utána csak ragasztózni kell, s körbetekerni. Ez utóbbi óvatosan, gyufával, fogpiszkálóval rásegítve, szépen egyenletes, egymás mellett vezetve. Ha ”színváltós” fonalat használsz, az eredmény még látványosabb.

Törve-zúzva

    Fessünk be egy tojást több színűre/vagy többet különbözőre, majd törjük apró darabokra. Fessünk be egy tojást fehérre, és ragasszuk rá mozaikszerűen a festett tojásdarabokat.

 
 Mintázva 
 
    A tojásra helyezzünk tetszőleges levelet, majd tegyük bele egy rossz nejlonharisnyába, s áztassuk be festékbe. A levél helye natúr színű marad.
 
    Játszhatunk a színekkel is. A tojást mártsuk be egészen az első festékbe. A második színű festékbe már csak a 2/3-ig, majd ha megszáradt, az alját helyezzük a harmadik színű festékbe, így zászlószerű, többszínű tojást kapunk. 

A foltozáshoz tegyünk 2 teáskanál étolajat a tojásfestékbe. Mikor belemerítjük a tojást, a festék nem fog ráragadni azokra a helyekre, ahol az olaj van, így különleges, valószerűtlen mintázatot érhetünk el.

    Mintázhatunk különböző színű tempera festékekkel.  Szúrjunk fel tűre egy darabka szivacsot, mártsuk a festékbe, s használjuk úgy, mint egy ecsetet. A szivacsot finoman nyomogassuk a tojás felső feléhez, majd hagyjuk megszáradni. Fordítsuk meg a tojást, és ismételjük meg a folyamatot a másik felével is. Ha kifújt tojást használunk, fedjük le színtelen lakkal a tartós felület eléréséért.


Öltöztessük fel!

    Ruhát is adhatunk a tojásnak. Kis darabokra vágott anyagokkal körberagaszthatjuk, tollal ékesíthetjuk.

Forrás: ZH, nlc.hu, csaladinet.huÉs a Tiéd milyen lett? Tudsz valami különleges tippet adni másoknak? Akkor meséld el, miként készíted a húsvéti díszeket, s küld el a "mű" fotóját is! Klikk ide!  

Ezek is érdekelhetik