Tettrekész kontra rendőrfőkapitány: kereset elutasítva

Zalaegerszeg - A munkaügyi bíróság elutasította a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezet keresetét, amelyet a megyei rendőrfőkapitány ellen nyújtott be.

MTI

Mint lapunkban nemrég beszámoltunk róla, a szakszervezet keresettel fordult a munkaügyi bírósághoz, mert álláspontjuk szerint a Zala megyei rendőrfőkapitány megszegte együttműködési és előzetes tájékoztatási kötelezettségét, amely alapján a munkavállalói érdekképviselet kifejthetné véleményét.

A szakszervezet főtitkára, Szima Judit március végén levélben fordult dr. Tiborcz János főkapitányhoz, s kérte, küldje el neki az azt megelőző 30 napban hozott, az állományt érintő határozatait, hogy kifogást nyújthassanak be ellenük. Ebben azonban konkrétan nem jelölte meg, mely határozatot illetnék kritikával. A biankó kifogást azzal magyarázta, hogy nem voltak információik az intézkedésekről, ezért nem tudták megjelölni. Megismerésüket követően tudták volna eldönteni, melyeket kifogásolják.

A szakszervezet a március 15-i jutalmazásokkal kapcsolatban is szerette volna véleményét kifejteni. Emellett szemére vetette a főkapitánynak, hogy a szervezetnél minap lefolytatott elégedettségi felmérésről nem kaptak tájékoztatást. Mindezen mulasztások miatt a főkapitány által elkövetett jogsértés megállapítását kérték.

A bíróság minap elutasította a szakszervezet keresetét. 

Mint az indoklásból kiderült, az érdekképviselet nem jelölte meg pontosan, milyen határozatokat kifogásol. Szintén adós maradt az érdekképviselet annak meghatározásával is, hogy a március 15-i jutalmazásokkal szemben mi az ellenvetése.

Megalapozatlannak találtatott az is, hogy a szakszervezet a rendőr-főkapitányságon lefolytatott elégedettségi felmérésről nem kapott megfelelő tájékoztatását, illetve az eredmények ismertetésére nem hívták meg képviselőjüket.  Erről ugyanis a bírósági meghallgatáson kiderült, hogy elektronikus levélben a szükséges információkat elküldték a szakszervezet helyi képviselőjének is. Igaz, ő azt nem olvasta el.Előzmények a kapcsolt anyagok között.

Ezek is érdekelhetik