Illegális szeméthalom az egykori húsüzem mellett

Nagykanizsa - Illegális hulladéklarakót a dél-zalai városban is lehet találni. Ezt lapunk olvasói is észlelték, nemrég fotókat is küldött egyikük a legújabb szeméthalomról, amely az egykori húsüzem közelében gyűlik.

Sámel József

Olvasóink hívták fel a figyelmünket a volt vágóhíd melletti illegális szeméttelepre, ahol szinte minden megtalálható, a kidobott ruhák és lábbelik mellett sok nejlonszatyrot, hajszárítót, sőt, még tésztaszűrőt is találtak a közterület-felügyelők. Mint kiderült: a hatóság emberei már felmérték a területen lerakott szemetet, ám miután a hulladék gazdája nem volt beazonosítható, a földterület tulajdonosának kell majd gondoskodnia az elszállításról.

- Az illegális hulladéklerakók száma napról napra változik, ennek ellenére legalább két tucat olyan helyszínt ismerünk, ahol most is van szemét - így Bakonyi Tamás, a közterület-felügyelet vezetője.

- Az ellenőrzés ugyan folyamatos, de mindenhol mi sem tudunk ott lenni, gyakran előfordul, hogy már csak a szemételhelyezés tényét tudjuk rögzíteni. Persze azért tettenérésre is van példa, tavaly 20 esetben sikerült így bírságot kiszabni.

Ha a közterületesek hulladékot találnak valahol, akkor az ügyet a közigazgatási osztály felé továbbítják, ahol először helyszíni szemlét tartanak.

- A szemle során elsőként arra keressük a választ, megállapítható-e, hogy ki a hulladék gazdája - mondta Pásztor Lajos, az osztály egyik munkatársa. - Ha nem, és sajnos az esetek többségében ez a verzió érvényesül, akkor a terület tulajdonosát vagyunk kénytelenek kötelezni a szemét elszállítására.Sinkovics-Németh Ilona és Koller Klára közterület-felügyelők a volt húsüzem közelében. Kanizsán is sok az illegális szemétlerakó 
Fotó: Szakony Attila

Lapunk azt is szerette volna megtudni, mi az eljárási rend, ha az önkormányzat területén fedeznek fel hulladékot. Erre azonban legnagyobb erőfeszítéseink ellenére sem kaptunk választ, Partniné dr. Szmodics Györgyi osztályvezető ugyanis azt közölte: újságírónak nem hajlandó felvilágosítást adni e tárgykörben.

Mindezek után az is kiderült, hogy tavaly egy esetben, idén pedig két alkalommal találtak illegálisan lerakott hulladékot önkormányzati területen, ám ezek felszámolására - pénz hiányában - nem volt mód. A dolog tehát úgy áll, hogy amit az önkormányzat elvár a lakosságtól, azt magára nézve nem tartja kötelezőnek. Kérdés, hogy mindez jó üzenet-e?

A pénzhiányról Marton István polgármestert is megkérdeztük, aki csak annyit mondott: ha idén rábízták volna a költségvetés összeállítását, akkor lenne pénz az illegális szemétlerakók felszámolására, jóllehet nem épülne annyi műfüves focipálya.

Az illegális szemétlerakók helyzetét feltérképező írásunk kapcsán az világosan kiderült, hogy Kanizsán nincs igazán gazdája ennek a témának, sőt, egyesek kifejezetten ellenséges magatartást tanúsítottak, talán nem ok nélkül. Azt ugyanakkor érdemes megemlíteni, hogy a lakossági bejelentések száma évről évre növekszik, tavaly például több mint száz esetben riasztották a közterület-felügyeletet a kanizsai polgárok.

[email protected] e-mail címre várjuk jelzéseiket és lehetőség szerint fotóikat a   vadlerakókról. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!