Igen a bejegyzett élettársi kapcsolatra – akár azonos neműeknek is (frissítve)

Budapest - Elfogadta az Országgyűlés hétfőn a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényt, valamint az ezzel összefüggő és az élettársi viszony igazolásának megkönnyítéséhez szükséges módosításokat.

zaol.hu

Az Alkotmánybíróság (Ab) 2008. december 15-én kihirdetett határozatában semmisítette meg a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényt, így a törvény nem lépett hatályba január 1-jén.

Az új törvényjavaslat idén március elején került újból a Ház elé, s április 20-án a képviselők 199 igen, 159 nem és 8 tartózkodás mellett hozták meg az elfogadó döntést.

Mint korábban Takácsné dr. Szabados Katalin, a Zalaegerszegi Városi Bíróság csoportvezető bírója a témával kapcsolatban lapunknak elmondta a regisztrált élettársi viszony és házasság között jogkövetkezmények tekintetében nem lesz markáns különbség, az élettársi kapcsolatról szóló törvény hasonlóan szabályozza majd az élettársak jogait, mint korábban a házastársi kapcsolatot.

Az azonban mindenképpen lényeges, hogy míg előbbi kapcsolat esetében a törvény úgy fogalmaz, hogy két 18. életévét betöltött természetes személy között jöhet létre - tehát akár azonos neműek között is -, addig házasságot csak férfi és nő köthet.  A bejegyzett kapcsolat esetében csak az a kikötés, hogy a felek nem lehetnek egymás egyenes ági rokonai, testvérei, féltestvérei.

A most  elfogadott szabályozásban a házassághoz képest különbség például, hogy az azonos nemű bejegyzett élettársak közösen nem fogadhatnak örökbe gyermeket.

Forrás. MTI, ZH

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!