Hatvannyolc otthonban szereltek fel riasztót

Zalaszentlászló - Biztonságot adnak az idős embereknek azok a riasztóberendezések, melyeket a falu körzeti megbízottja és a polgárőrség vezetője a napokban szerelt fel közel hetven otthonban.

Sámel József

A bejárati ajtó nyitását jelzi az érzékelő, aminek beüzemelését szívesen fogadták minden egyes háztartásban. Nem kétséges, használata nagyban segíthet abban, hogy az illetéktelen, rosszban sántikáló személyek ne surranhassanak be az otthonokba. A lényeg a bűnmegelőzés.


Kiss Károly körzeti megbízott (balra) Kiss Lajos és Baracskai Kálmán (jobbra) társaságában
Fotó: Sámel József

 - Sajnos volt rá példa, hogy az idős asszony a konyhában tett-vett, miközben az előszobából ellopták a táskáját. Benne a bankkártyával, s persze mellette a használatához szükséges kóddal. Mire feleszmélt, a számlájáról már leemeltek százezer forintot. Nos, az ilyen eseteket hatékonyan lehet megelőzni a riasztóberendezéssel - fogalmazott Kiss Károly körzeti megbízott, akitől megtudtuk: a történet, s egy Baranya megyei kezdeményezés adta az ötletet, hogy - amolyan húsvéti ajándékként - megvásárolják és felszereljék a nyitásérzékelőket
A hatvannyolc, darabonként ezernégyszáz forintot kóstáló riasztóból hatvanat Kovács Gábor helyi vállalkozó vásárolt meg, a maradék nyolcat Kiss Károly fizette. Az elmúlt hetekben pedig be is szerelték az érzékelőket az idős - főként egyedülálló - embereknél.
 - A berendezés az ajtó nyitásakor hangot ad vagy riaszt, de természetesen ki is lehet kapcsolni. A használata egyszerű és hatásos, de a lakókat tájékoztattam is a működéséről - így a körzeti megbízott.

 Baracskai Kálmán, a jelenleg huszonnyolc fővel önkéntes alapon működő polgárőrség helyi vezetője hangsúlyozta: akadnak, akik kimondottan az idős emberek értékeit akarják megszerezni.
 - A legjobb, s ezt rendszeresen tanácsoljuk, hogy ne csak a bejárati ajtót, hanem a kapukat is zárják a lakók. Ez már egyfajta biztonságot nyújt - mondta. - Mi folyamatosan szolgálatban vagyunk, az ismert telefonszámunkon bármikor hívhatnak bennünket, ha bármi gyanúsat tapasztalnak. 

 - Örülünk neki, persze, de magunk is teszünk a biztonságunkért. A kiskaput, az ajtót mindig kulcsra zárjuk, s hát itt van a két kutyánk. Ha valaki bejön, a kicsi vakkant, a nagy meg támad - mosolygott a nyolcvanegy esztendős Kiss Lajos, akinek otthonában elsőként szerelték fel a riasztó berendezést. Azt már felesége, az egy évvel fiatalabb Jolán néni tette hozzá, hogy a mai világban bizony minden borzalom megtörténhet.
 - Minden apróság fontos, ami a biztonságot szolgálja. Köszönjük a segítséget, reméljük éles helyzetben nem lesz rá szükség.

Kiss Károly elmondta még: céljuk, hogy a közeli Sényén is felszereljenek hasonló riasztókat.
 - A kis, fő úttól távol eső zsáktelepülésen szintén sok az idős, egyedül élő idős ember. Szeretnénk, ha őket is védeni tudnánk a besurranó tolvajoktól - tette hozzá.

Változatos ürügyekkel
Az utazó bűnözők módszerei sokrétűek, lehet, hogy éppen árut kínálnak eladásra, pénzt szeretnének váltani, vagy információt, vizet kérnek, esetleg arról érdeklődnek, hogy ismerősük hol lakik. A céljuk persze mindig ugyanaz, elterelni az idős emberek figyelmét, s ellopni a pénzüket, az értékeiket. A legjobb megelőzés, ha idegent senki nem enged be a lakásába.