Európai Parlamenti választások: Keddtől érkeznek értesítôk és ajánlók

Zalaegerszeg - Június 7-én tartják az Európai Parlamenti választásokat. Kedden a megyei főjegyző, dr. Sifter Rózsa adott tájékoztatást a szavazás menetrendjéről. Az EP választások esetében az ország egyetlen választókerületet alkot, így Zala megye 257 településén mintegy 240 ezer választópolgár 449 db szavazókörben adhatja le szavazatát, jelezte a főjegyző.

Szabó Judit

A választáson politikai pártok állíthatnak listát, melyekről 22 képviselő kerülhet be az Európa Parlamentbe. 

    Nincs érvényességi, eredményességi küszöb, a szavazás a megjelent választópolgárok számától függetlenül érvényes és eredményes. Az EP választáshoz április 7-én elkezdődik az értesítőés ajánlószelvények kézbesítése, végső határideje április 10., vagyis a héten valamenynyi, a névjegyzékben szereplő választópolgár kézhez kapja a dokumentumokat. Ha valaki   nem kapja meg, a lakóhelye szerinti jegyzőhöz fordulhat. 

Választásra jogosultak, akik: 

• Az Európai Parlament tagjainak választásán választó és választható: - a Magyar Köztársaság területén lakóhellyel rendelkező minden nagykorú magyar állampolgár és - az Európai Unió más tagállamának a Magyar Köztársaság területén lakóhellyel rendelkező nagykorú állampolgára, amennyiben nyilatkozatot tesz arról, hogy választójogát a Magyar Köztársaságban kívánja gyakorolni.

• Nincs választójoguk azoknak állampolgároknak, akiknél a törvényben meghatározott természetes kizáró okok valamelyike fennáll:
    1. aki cselekvőképességét korlátozó vagy kizáró gondnokság alatt áll; 
    2. aki a közügyek gyakorlásától eltiltó jogerős ítélet hatálya alatt áll; 
    3. aki szabadságvesztés büntetését tölti; 
    4. aki büntetőeljárásban jogerősen elrendelt intézeti kényszergyógykezelés alatt áll.

A választói névjegyzéket valamennyi polgármesteri hivatalban közszemlére bocsátják április 8-tól április 15-ig, így valamennyi választópolgár megtekintheti azt a lakóhelye szerinti hivatalban. Ez idő alatt lehet a névjegyzékből való kihagyás vagy a névjegyzékbe való felvétel miatt kifogást benyújtani az illetékes jegyzőhöz. 

    Amennyiben a választópolgár a szavazás napján nem tartózkodik bejelentett lakcíme szerinti lakóhelyén, úgy a lakcíme szerinti jegyzőtől igazolás kiállítását kérheti. Igazolást személyesen, vagy meghatalmazott útján kaphat június 5-én 16 óráig, ajánlott levélben pedig úgy lehet kérni, hogy az június 2-ig megérkezzen az illetékes jegyzőhöz. 

Az igazolással való szavazás törvényi szabályai szerint minden településen csak a kijelölt szavazókörben nyílik lehetőség igazolással szavazni.  

    Az EP választáson is lehetőség van arra, hogy a választópolgárok a Magyar Köztársaság nagykövetségein külföldön adhassák le szavazataikat, összesen 99 külképviseleten nyílik lehetőség a választójog gyakorlására. A megye 97 jegyzőségén, valamint a Területi Választási Irodánál Választási Információs Szolgálat működik, mely valamennyi, a választással kapcsolatos kérdésben rendelkezésére áll az érdeklődő választópolgároknak. Ezeken a helyeken lehet igényelni a külképviseleti névjegyzékre történő felkerülés érdekében a jogszabály által rendszeresített formanyomtatványt, mely megtalálható a www.valasztas.hu internetes címen is. A kérelmet 2009. május 22-én 16.00 óráig lehet benyújtani az illetékes jegyzőnél. Írásban is lehet kérelmet benyújtani, de az ajánlott levélnek is meg kell érkeznie a fenti időpontig. 

    Lehetőség van mozgóurnás szavazásra is. A mozgásában gátolt választópolgárok  írásban kérhetik a mozgóurnát a szavazás napja előtt a jegyzőtől, a szavazás napján a szavazatszámláló bizottságtól.

A választás eredményét az Országos Választási Bizottság állapítja meg legkésőbb 2009. június 13-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!