Álmaikban Amerika visszainteget...

Nagykanizsa - Nem mindennapi élményben volt része nemrég öt kanizsai középiskolásnak, akik szüleik multinacionális cége, a Honeywell jóvoltából tölthettek egy hetet az Amerikai Egyesült Államokban.

Kelemen Valéria

- Már maga az utazás is óriási élmény volt, hiszen mindannyian először repültünk. Bécsből indulva, 10 órás repülőút után érkeztünk meg Washingtonba, ahol a reptéren nem várt ránk senki! - fogott bele az utazás felidézésébe Kóbor Klaudia, a BLG 10.D-s diákja. - Az új beutazási engedély procedúrái miatt lekéstük a buszt, így taxit fogtunk, s irány a hotel, ahol elfoglaltuk a szállásunkat. Mindegyikünk más nemzetiségű gyerekkel volt egy szobában, s a csoportbeosztás is meglepetésként hatott, mert közülünk ketten az ötösbe, ketten a hetesbe, én pedig a hatosba kerültem.

- A programok általában reggel 6 órától este 11-ig tartottak, s mindig kosztümben, illetve a fiúknak öltönyben kellett megjelenni - folytatta Kiss Dóra, a BLG 11.B-s diákja. - Csak a közös szemináriumokon tudtunk találkozni, mert a csoportok különböző programokon vettek részt, a megbeszéléseken különböző témákat, például a nanotechnológiát boncolgatva.

- A nanotechnológia az atomi szintű tervezést és építkezést jelenti, s legfontosabb területei az elektronika, az építészet, az élelmiszeripar és az orvostudomány - vette vissza a szót Klaudia, aki szerint az elektronika fejlődése már csak abból is látható, hogy minden kisebb lett és több funkcióval rendelkezik.

A gyerekek elmondták: a gigantikus építkezéseket már úgy tervezik, hogy atomi szintről indulva önmagát építse fel a szerkezet, így nem lesz szükség az óriási épületelemek helyszínre szállítására, és sokkal nagyobb szilárdság érhető el. Az élelmiszeriparban már olyan kémiakapszulát is használnak, amely például megakadályozza, hogy az olaj elhasználódjon, így végtelen ideig felhasználható. Klaudia szerint félő, hogy az ételek alapanyagát is nanotechnológiával akarják előállítani.

Erre a kérdésére azt válaszolták, hogy a Föld túlnépesedése miatt az embereket a 21. század végén már nem lehet megfizethető áron táplálékkal ellátni.

- Az orvostudomány számára még inkább kísérleti jellegű a kutatás – vélekedett a Dr. Mező-gimi 10. E-s diákja, Verkman Szabina. - Olyan csodálatos dolgok valósulhatnak meg, mint a beteg sejtek célzott kezelése, eltávolítása. Ezáltal lehetővé válik, hogy a gyógyszerek és a kezelések ne az egész szervezetre hassanak.

- Voltak fórumok, ahol megvitattuk a világ dolgait, például az energiát és a nemzetbiztonságot tekintve, a szemináriumokon pedig híres emberek, többek közt a Honeywell vezetőinek előadásait hallgathattuk meg - mondta Vukics Nikoletta, aki egy veszprémi zeneművészeti középiskola diákja, hozzátéve: az előadásokat felejthetetlen kirándulások egészítették ki. 



Az öt nagykanizsai középiskolás a Lincoln-emlékműnél


Második nap jártak a Levegő- és űrmúzeumban, a Thomas Jefferson Emlékműnél, másnap a hatos csoport a Fegyveres erők Radiobiológiai Kutató Intézetében tett látogatást, a hetes a National Geographicnál és a Heneywellnél, az ötös pedig az Egészségvédelmi és Készenléti Intézetben.

- Negyedik nap a Capitolium, a Fehér ház, az Exhibitional Hall és az Einstein Emlékmû meglátogatása következett, ötödik napon pedig a Nemzeti Történelmi Múzeumnál találkoztunk a világ legfiatalabb pilótájával, aki körberepülte a Földet - idézte fel Sáfrán Gábor, a Cserháti SZKI 11. D-s tanulója, elárulva: hatodik nap a Pentagonnal és a Dulles Légierő Emlékművel ismerkedtek, a hazautazás előtt pedig a Smithsonian Múzeummal, a Lincoln-emlékművel, továbbá a vietnami és koreai emlékművekkel.

- A rengeteg látnivaló miatt gyorsan eltelt az egy hét, s olyan sok információt kaptunk, annyi érdekességet láttunk, hogy nem győzzük felsorolni - vélekedett a gyerekek szószólója, Klaudia, aki szerint Washington rendkívül tiszta, az utcákon nincs szemét, a fákon mókusok rohangálnak, s az emberek szívesen töltik idejüket a szabadban.

 - Óriási élménnyel gazdagodtunk, sokat tanultunk és önállósodtunk, s az angol nyelvet is bőven gyakorolva új barátságokat kötöttünk a más országbeli fiatalokkal, ugyanis a világ számos országából összesen 322-en vettünk részt a programban. Ha lehetőségünk nyílna rá, még egyszer bevállalnánk ezt a csodálatos hetet! 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!