Másfél hónapig munka nélkül - Leáll a Zalakerámia Zrt. tófeji gyáregysége

<b>Tófej</b> - A Zalakerámia tófeji gyáregységében másfél hónapra felfüggesztik a csempegyártást. A leállás 238 dolgozót érint.

Hajdu Péter

Mint a vezérigazgató, Márton Péter közölte, a termelést március közepétől április végéig szüneteltetik. Arra a kérdésre, hogy a teljes foglalkoztatott létszám, vagy csak a termelésben dolgozók munkáját kell szüneteltetni, azt válaszolta a vezérigazgató, hogy a gyáregység 320 munkavállalója közül 238 főt érint a leállás. Ugyanis csak a termelést állítják le átmenetileg, az adminisztráció, a logisztikai tevékenység és az értékesítés zavartalanul zajlik tovább az említett időszak alatt is.

- A piac 2008-ban nagyobb mértékben esett vissza a tervezettnél, és sajnos 2009-ben is további piaci csökkenéssel kell kalkulálnunk - közölte a vezérigazgató, majd hozzátette: - Annak ellenére, hogy a piaci részesedésünk folyamatosan nő, a piac váratlan mértékű visszaesése miatt nem tudjuk a teljes kapacitásunkat lekötni..

Mint megtudtuk, a részvénytársaság egyelőre nem tervez létszámleépítést, mert a termelés újbóli beindítása után szükség van a jelenlegi létszámra. Mint érdeklődésünkre Márton Péter vezérigazgató elmondta, a leállás nem munkán kívül töltött időnek számít, mindenkinek megmarad munkaviszonya, és 238 dolgozónak a mintegy másfél hónap alatt állásidőt fizetnek. 



Bár a Zalakerámiánál nem beszélnek elbocsátásokról, az elmúlt hónapokban több zalai cégtől is küldtek el dolgozókat.  Gondok vannak a Zala Bútornál, a Flextronics 400 embertől válik meg, a zalalövői Elanders Hungary Kft. 95 dolgozóját küldték el, a felszámolás alatt álló, 73 főt foglalkoztató Kanizsa Ruhaipari Szövetkezetnél csoportos létszámleépítést jelentettek be, leépítettek a Pannon Produkt Kft-nél és a Log Zrt.-nél  is. A nagykanizsai fényforrásgyárban az izzólámpa-, autólámpa- és üveggyár termelési volumenének csökkentése miatt 227 embert, a zalaegerszegi alkatrészgyárban pedig 42 főt bocsátanak el, s a Zalabaromfinál több mint 600 dolgozót érint az elbocsátás.

Olvassa el dossziénkat a zalai leépítésekről itt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!