Közveszélyes álom - Gyurcsány váratlan (?) döntéséről

ZH - Gyurcsány Ferenc szombati, az MSZP kongresszusán első blikkre halálos csendet kiváltó bejelentése után beszélt arról, hogy 2006 óta közveszélyes álomban éltünk.

Szabó Judit

Közveszélyes álom

A címbe foglalt szókapcsolat új elemmel gazdagítja a hazai politikai szlengszótárt, mely a lemondásban lévő miniszterelnöktől származik, bár nem igazán jó bemondásokat, inkább célravezető kormányzást vártunk volna tőle. Gyurcsány (takarodj becenevű) Ferenc szombati, az MSZP kongresszusán első blikkre halálos csendet kiváltó bejelentése után beszélt arról, hogy 2006 óta közveszélyes álomban éltünk. Mármint hogy ők, gondolom. Mert azért akadtak néhányan, akik tudták, hogy ennek nem lesz jó vége. Többek között vélhetően ő is közéjük tartozott, hiszen az őszödi beszéd jelezte, tudta ő, hogy nem megy tovább. A – borzalmas – tagság azonban ellenállt, ahogy teszi most is. Az MSZP-nek láthatóan még mindig nem esett le, hogy mekkora a tét. Kérdés ezek után, hogy ki a gátja annak, hogy a válság tornádójának közepében állva egy öklömnyi kis ország Európa közepén valami szélárnyékos zugba lavírozza magát. A halálos csend sem volt véletlen szombaton tíz óra tájban: a szocialista párt monolit tömbjének hatalomféltése erősebb minden másnál. Ezért hátrált meg folyamatosan a nem is olyan nagy ívû alapreformok véghezvitelétől az elmúlt években. Ezzel együtt még lehetséges számukra túlélés: a konstruktív bizalmatlanság intézménye lehetővé teszi, hogy az előrehozott választásokért remegő Fideszt és a köztársasági elnököt – egyelőre – ki lehessen hagyni az új kormány és feje ringbe küldéséből. Igaz, közben röpködnek olyan szavak, minthogy államcsőd, de ki hallgat azokra... 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!