Honlap indult a hamis gyógyszerek veszélyeiről

MTI - Elindult a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület új honlapja, a www.hamisgyogyszer.hu, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a hamis, kétes eredetű gyógyszerek fogyasztásának veszélyeire.

zaol.hu

A közlemény szerint a honlapon az érdeklődők minden fontos információt megtalálhatnak a gyógyszerhamisításról, a hamis gyógyszerek veszélyeiről, illetve segítséget kapnak a veszélyes készítmények beazonosításához. A listán fájdalomcsillapítók, antibiotikumok, potencianövelő szerek, koleszterincsökkentők, malária elleni készítmények és rákgyógyszerek szerepelnek.

Mint írták, Magyarországon a legális kereskedelmi lánc zártságának köszönhetően az ahhoz tartozó helyeken nem található hamis gyógyszer, de különböző internetes hirdetéseken keresztül, piacokon hozzáférhetők kétes eredetű termékek, s a világon forgalomba kerülő orvosságok 6-10 százaléka hamisítvány. A probléma elsősorban a fejlődő országokat érinti, de sajnos Európában is egyre több országot "fertőznek meg" a hamis gyógyszerek, havonta körülbelül 10-15 millió hamis tablettát foglalnak le az Európai Unió határőrei.

Figyelmeztettek arra, hogy a hamis vagy bizonytalan eredetű gyógyszerek életveszélyesek, hiszen minőségük erősen megkérdőjelezhető, gyakran nem tartalmazzák a megfelelő hatóanyagot, vagy egészségkárosító mennyiségben tartalmaznak szennyező anyagokat és az ígérttől eltérő hatóanyagokat.

Forrás. MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!