Botrány a színházban! Megszólalnak az érintettek

<b>Zalaegerszeg</b> - Az elmúlt napokban a megyeszékhelyi Hevesi Sándor színházban történtektől hangos a közélet. Sokan nem törődek bele <em>Stefán Gábor</em> direktor döntésébe, aki nem kínált szerződést <em>Bagó Bertalan</em> művészeti vezetőnek és több színművésznek. Felderítettük, mi állhat a "kultúr-balhé" hátterében.

zaol.hu


2009. március 2. 
Minden azzal kezdődött, hogy a Hevesi Sándor Színház igazgatója, Stefán Gábor bejelentette: nem újítja meg Bagó Bertalan művészeti vezető szerződését, így az július 31-én lejár. 


2009. március 6. 
A kipattant színházi "ügyet" persze mi sem hagytuk annyiban. Noha Bagó Bertalan nem kívánt nyilatkozni, mások annál inkább elmondák a véleményüket. Méltatás és kritika egyaránt terítékre került "A Bagó-dosszié lezárva?" című cikkünkben. 

- A Színházbarát Kör egy-egy bemutató  után mindig meghívta beszélgetni Bercit, sokat tanultunk tőle, éreztük, más felfogású, mint a többi rendező, mondhatom, nagyon meglepődtünk a híren -  mondja a kör egyik vezetője, a profi nézőnek számító Pásztor Gézáné.

- Akadtak néha vitáink a darabfelfogást illetően - jelzi Iványi Ildikó, aki a közönségtalálkozókon beszélgetőtársul szegődött Bagó mellé. - Voltak sokkoló jelenetei, amit nehezen emésztettünk meg, sokan érezhették úgy, nem az átlagembernek valók ezek a darabok.

- Már a színészgyűlésen elmondtam, azt tartanám elegánsnak, ha az együtt indult csapat vinné a színház ügyeit a következő vezetői pályázati bírálati időig - így a polgármester. -  Most is így gondolom, hozzátéve, úgy vélem, nagyon jól választott annakidején a megye és a város, amikor Bagó Bertalan és   Bereményi Géza mellett tette le a voksot. Shakespeare Hamlet című drámájának bemutatójval kezdődött a 2008-2009-es évad, mely produkciót Bagó Bertalan művészeti vezető állított színpadra. Akkor még minden rendezettnek tűnt
Fotó: Pezzetta Umberto

A Bagó-dossziét ITT találja! 2009. március 13.

Színházi capricco című írásunkban Szegezdi Róbert színművész "kitálal". 

Szegezdi Róbert színművész levelet kapott: "Kedves Róbert! Sajnálattal értesítelek, hogy a 2009-2010-es évadra nem áll módomban szerződést ajánlani" - állt a direktortól érkezett papíron. 

- A sajnálattal nem tudok mit kezdeni. Inkább nyíltan utáljanak, mint sajnáljanak, szól a mondás. A nem áll módomban hamis, a nem áll érdekemben inkább megfelel a valóságnak. Tizenegy év után ezt a mondatocskát, mint felmondó levelet, megalázónak tartom - reagált a színész. 
"Gyere Robikám, csinálunk egy jó társulatot, és Zalaegerszegre jár majd Európa színházat nézni!" Ezzel a felkiáltással hívta a művészt a megyeszékhelyre 1997-ben Bagó Bertalan, akivel szoros barátság és immár 15 éves szakmai munka köti össze. "Hiszem, hogy így együtt valahányan találkozunk még valahol", fogalmazott a minap a társulattól távozó Szegezdi Róbert színművész
Fotó: Pezzetta Umberto

Szegezdi Róbert nem kapott szerződésajánlatot a következő évadra - bővebben ITT! 


Rendet szeretne a színházban - Stefán Gábor már a nézőkre, a jövőre gondol
Együtt kezdtek, túljutottak számos nehézségen, megéltek sikereket. Tízéves barátságot és közös munkát lezárni nem könnyű. Stefán Gábort, a Hevesi Sándor Színház igazgatóját arról kérdeztük, miért tette meg mégis.

- Ötvenöt éves vagyok, Zalaegerszegen élek és a jövőben sem szeretnék ezen változtatni - mondta a színház igazgatója. - Nyilvánvaló tehát, hogy alaposan megfontoltam ezt a lépést. Sokat törtem a fejem, és úgy vélem, hogy az utóbbi időszakban felmerülő problémákra ebben a pillanatban ez az egyetlen megoldás.Stefán Gábor: - Nyilván alaposan megfontoltam ezt a lépést
Fotó: Pezzetta Umberto

A rendező véleményét elolvashatja kapcsolódó cikkünkben - klikk IDE! 


Eddig jól érezték itt magukat 

A társulat tagjai közül sokan Bagó Bertalan hívó szavára érkeztek a városba, mások a mögöttünk hagyott évtized során értek színésszé. Következzék néhányuk véleménye. Kemény szavakkal illetik, nem értenek egyet a direktor döntésével.
Nagy Péter színművész: - Vérző szívvel mondom, hogy fel kell állnom életem talán szakmailag legszebb két éve után.
Kricsár Kamill színművész: - A színháznak nemcsak a szórakoztatás, de a gondolkodtatás is feladata. Tizenöt éve itt vagyok, és az, akit igazgatómnak hívnak, mindent tönkretett.
Holecskó Orsolya színművész: - Noha nyilvánvaló, hogy Berci hívására érkeztünk, próbálom objektíven szemlélni a történteket, de egyre kevésbé értem.
Mihály Péter színművészre sem számít a direktor, bár erről hivatalos értesítése nincs: - Ne menjünk bele hosszas elemzésbe, hogy milyen színvonalat ért el tíz év alatt a teátrum, de tény: szégyenkezni nincs okunk a nézőink előtt és a szakma megítélése szempontjából sem. Nagy Péter, Mihály Péter és Holecskó Orsolya a Holdvilág és utasa című Bagó Bertalan rendezte előadás egy jelenetében
Fotó: Pezzetta Umberto

A színművészek véleményét bővebben elolvashatják ITT! 


Önnek is van véleménye a színház ügyében? Mondja el fórumunkon! Klikk ide!Két ember konfliktusa kényszerű búcsúhoz vezetett. A válás valódi okát alighanem csak ők ketten ismerik és mindketten hallgatnak róla. Meglehet, a tavalyi, nemzetközi együttműködéseket, sikereket ígérő, ám e téren csak kudarcokkal szolgáló évad az előzménye a mára feloldhatatlannak tűnő feszültségnek. A felvázolt lehetőségek, a tervezett utak elmaradásának – bizonyára – az igazgató és a művészeti vezető ugyanúgy áldozata volt, mint a társulat, ám vezetőként felelőse is. Együttesük mégsem rótt fel nekik semmit, látszólag mindenki tiszta lappal kezdte az új szezont. Valami menet közben mégis megbicsaklott. Magukba zárták, mi volt az. A művészek így vagy úgy vélekednek, a hangosabbak szavai messzebbre elérnek. Eszközük azonban – némely internetes megnyilatkozásuk – nem mindig volt elegáns. Hozzájárult a színház lejáratásához, pedig a 25 éve hűséges közönség nem ilyen „előadást” vár. 
Szerző: Péter Gyöngyi
A színház ügy rövid krónikája 2008-ban:

Kétmillió eurót nyert a Hevesi Sándor Színház  - Összesen mintegy kétmillió eurót, vagyis állami és önkormányzati támogatásának csaknem másfélszeresét nyerte  el az egerszegi színház. (2008. január 18.)

Vajon miért nem megy Brüsszelbe a Hevesi-színház? - A városi közgyűlés ülésén Garamvölgyi György interpellációt intézett a polgármesterhez a Hevesi Sándor Színház meg nem valósuló brüsszeli vendégszerepléséről. (2008. február 09.)

Nélkülük szállt fel a repülőgép - Információink szerint a Hevesi Sándor Színház társulata Dél-Amerikába készült, ám a repülőgép, mellyel az együttes tegnap utazott volna a tengerentúlra, a művészek nélkül szállt fel. (2008. március 10.)

Ha semmi sem igaz, ki az oka? - A Hevesi Sándor Színház vezetője, Stefán Gábor  május 9-dikén reggel örömmel hozta lapunkhoz a hírt, felvételt nyertek az Európai Színházi Unióba. Csakhogy... (2008. május 10.)

Megtette a feljelentést  - Stefán Gábor, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház igazgatója csütörtökön (2008. május 15.)  feljelentést tett a városi rendőrkapitányságon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!