Boldog születésnapot Barbie!

<b>MTI, ZH</b> - 50 éves Barbie, az egyszerre imádott és támadott legendás amerikai baba, amely 1959. március 9-én, a New York-i játékkiállításon kezdte meg máig tartó karrierjét.

zaol.hu

    A hosszú lábú, szőke babát - amely lányok nemzedékei számára vált példaképpé - fehér-fekete csíkos fürdőruhában, lófarkas frizurával, arany karika fülbevalókkal ismerhette meg a világ. Születése évébe egy Barbie-baba 3 dollárba került, s még abban az évben 300 ezer darab kelt el belőle.

Barbie-t Ruth Handler, Lengyelországból bevándorolt zsidó szülők tizedik gyereke találta ki egy korabeli Bécsben látott német baba, Bild-Lilli alapján. Lányáról, Barbaráról elnevezett baba nagy újítás volt, hiszen az 50-es években a kislányok csak olyan babákkal játszhattak, amelyek gyerekek voltak, így ők csak anyák lehettek. Barbie azonban nagy lány, sőt nő volt, így a gyerekek álmaikat, vágyaikat helyezhették bele.

A valószerűtlenül karcsú Barbie - teljes nevén Barbara Millicent Roberts - az évtizedek során volt már színésznő, balerina, koncertzongorista és űrhajós, de orvosként és autóversenyzőként is "dolgozott", sőt, 2004-ben az elnökválasztáson is indult.


A világ egyik leghíresebb babája nagyon kelendő: a Mattel szerint másodpercenként 3 Barbie-t adnak el a világon, s a 3 és 10 év közötti amerikai lányok 90 százalékának legalább egy ilyen babája van, a 3-6 éves korosztályra leszűkítve pedig egy kislánynak átlagosan 12 Barbie-ja van. A lányok azonban nem mindenhol játszhatnak Barbie-val; az amerikai babát Szaúd-Arábiában például túlságosan kihívó öltözéke és megbotránkoztató külseje miatt 2003-ban betiltották.

De ezen kívül is sok bírálat érte és éri Barbie-t. Többek között az, hogy a valóságban elérhetetlen testméretekkel rendelkezik. Ezt részben azzal védte ki a Mattel 1997-ben, hogy némileg megvastagították a derekát. A műanyag babát azért is élesen kritizálták, hogy a jellegzetesen amerikai, mesterséges szépségideált népszerűsíti.

 S hogy egyesek mennyire károsnak tartják Barbie-t, arra példa Nyugat-Virginia szövetségi állam, ahol Jeff Eldridge demokrata képviselő a napokban a baba forgalmazásának betiltását kezdeményezte. Indoklása szerint Barbie arra ösztönzi a kislányokat, hogy több figyelmet fordítsanak küllemükre, mint szellemi fejlődésükre. Mint mondta, a gyerekeknek tudatosítaniuk kell, hogy "a belső szépség legalább olyan értékes, mint a külső".

Mindennek ellenére Barbie töretlenül hódít, nem nagyon találni kislányt, aki ne ismerné. Sikerének az a titka, hogy mindig haladt a korral. Hajviseletét, ruhatárát frissítették; 1980-ban megjelent a fekete bőrű, majd a latino Barbie is, megszületett a spanyol Teresa, a barna hajú Whitney, az 1963-ban megjelent Midge Hadley, a fekete bőrű Christie és Steven (Christie barátja), de ázsiai baba is készült. Az évtizedek alatt pedig több híres nőről is mintáztak babát. A legutóbb például Angela Merkel, Németország történetének első női kancellárja jelent meg Barbie-ként.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!