Balatonring: sávolyi futam - egyelőre - lefújva (frissítve 20:28)

<b>Sávoly</b> - Egy hónappal ezelőtt még minden érintett ama reményének adott hangot, hogy időben elkészül a Balatonring és szeptemberben megrendezik a gyorsaságimotoros magyar nagydíjat. Szerdán kiderült: a spanyol beruházó a válság miatt halasztást kért a Nemzetközi Motorsport Szövettségtől, s a Dornától.

zaol.hu


Szerda délután
ZH információ: Pásztor András

Lapunk pontosan egy hónappal ezelőtt foglalkozott a Balatonring építése körül kialakult helyzettel, akkor ugyanis a motorcyclesnews.com internetes portál arról számolt be, hogy az építkezés csúszása miatt elmaradhat a motoros vb magyar futama. A hírt akkor szinte mindenki cáfolta, a beruházó ütemterv szerinti kivitelezésről, a hatóságok pedig a szükséges engedélyek gyors kiadásáról beszéltek.

Kedden Suchman Tamás, a kiemelt fejlesztésekért  többek közt a sávolyi MotoGP előkészítéséért  felelős kormánybiztos mondta azt, hogy nincs realitása a szeptemberi futamnak, hiszen a beruházó még hitelkérelmét sem nyújtotta be a Magyar Fejlesztési Bankhoz.
Hasonlóképpen fogalmazott Gyenesei István, sportért is felelős önkormányzati miniszter. Ugyanakkor hangsúlyozta: a Balatonring építésének csúszása még nem jelenti azt, hogy elveszve a magyarországi futam lehetősége, helyszínként a Hungaroring is szóba jöhet.

Délutánra a pályát építő Sedesa csoport elnöke, Vicente Cotino Escriva által kiadott közlemény már tényként számolt be a verseny elhalasztásáról, melyet a jogtulajdonos Dornának és a Nemzetközi Motorsport Szövetségnek is jeleztek.A Balatonring tervei már kész vannak, a munkákhoz is hozzá kezdtek, de közbe szólt a válság...
Fotó: látványterv

A beruházás csúszásáról Bobek Józsefet, Sávoly polgármesterét is megkérdeztük, aki elmondta: a Balaton-törvény módosítása - mely egyáltalán lehetőséget teremtett egy ilyen volumenű beruházásra - 2008. december elsején lépett csak életbe, s a jogerős építési engedély kiadása is most van folyamatban. Ráadásul a finaszírozási oldalról sincs minden letisztázva. Bobek József ugyanakkor leszögezte: a település számára nem az idén szeptemberre tervezett verseny a legfontosabb, hanem az, hogy idővel minden részberuházás - szálloda, termálfürdő, golfpálya - megvalósuljon.

MTI információ - szerda délelőtt

Gyenesei István sportért is felelős önkormányzati miniszter szerint nincs realitása annak, hogy szeptember 20-án a Balatonringen gyorsaságimotoros világbajnoki futamot rendezzenek, ugyanakkor még nincs veszve a magyarországi verseny.

A tárcavezető ezt szerdán az MTV Nap-kelte című műsorában mondta, csatlakozva ezzel Suchman Tamáshoz, a kiemelt fejlesztésekért, ezen belül a sávolyi beruházás hatósági előkészítéséért felelős kormánybiztoshoz, aki kedden úgy fogalmazott: nincs realitása annak, hogy a sávolyi pálya a tervezett szeptemberi határidőre elkészüljön, mivel a spanyol beruházó nem nyújtotta be eddig kérelmét a Magyar Fejlesztési Bankhoz a felerészt hitelből megvalósítani tervezett létesítmény megépítéséhez. 

"Napra pontosan egy hónappal ezelőtt annak a félelmemnek adtam hangot, hogy kicsi az esélye a sávolyi pálya elkészültének - mondta a miniszter. - Sajnos engem igazoltak az elmúlt egy hónap történései, azaz hogy éppenséggel nem sok minden történt. Nagyon szurkoltam a magyarországi MotoGP futamért, és még most is számolunk alternatívákkal. Nem tettünk le a futam megrendezéséről, esetleg szóba jöhet Mogyoród is." 

Gyenesei István közölte, mostanáig nem kezdték el a beruházást Sávolyban.
"Tájékozódtam: a világon a leggyorsabban felépült ilyen pálya hét hónap alatt készült el. Egyértelműen kifutottak tehát az építtetők az időből. Még akkor is, ha nem számolnánk vele, hogy a verseny előtt próbafutamot is kell rendezni. Pénteken reggel magam is személyesen tájékozódom a helyszínen, hogy saját szememmel lássam, hogy néz ki most a sávolyi terület."Bár a leendő pálya helyszínén nem zajlanak még a munkák, az érintettek meggyőződéssel vallják: a Balatonring szeptemberre valósággá válik
Fotó:  ZH - Varga György
   
Arra a felvetésére, hogy a futam lebonyolítására szóba jöhet a mogyoródi pálya, Frank Tamás, a Hungaroring Sport Zrt. alelnöke az MTI érdeklődésére azt mondta:
"Fizikailag lehetséges a rendezés, de akkor nagyon gyorsan kellene meghozni a szükséges lépéseket".
    
A 125 kcm-es géposztály versenyében 2007-ben világbajnok, 2005-ben és tavaly bronzérmes Talmácsi Gábor - aki idén már 250 kcm-es motorral versenyez - így reagált a Balatonringet érintő hírre:  
"Keveset tudunk az otthoni dolgokról, mivel már egy hete Olaszországban vagyunk. Én pozitív beállítottságú ember vagyok, így bízom abban, hogy az idén lesz futam Magyarországon".


Az alapkőletételen Talámácsi Gábor is ott volt. 
A fotóra kattintva tekintse meg az eseményről készített képgalériánkat!

Fotó: ZH - Szakony Attila

    
Suchman Tamás kedden leszögezte, a magyar fél a feltételeket biztosította, kiemelten kezelte a beruházást és teljesítette a vállalásait. Az ügynek prioritást adva, rendkívüli szigorral folytatták le a hatósági egyeztetéseket, így a pálya pár héten belül megkaphatja az építési engedélyt. Ehhez a befektető jelentős beruházása révén megépült Sávoly község csatornahálózata, és hamarosan megkötik a szerződést a tisztítómű megvalósítására is. A kormánybiztos beszámolója szerint a spanyol Sedesa vezette konzorcium a költségeket fele részt önerőből, fele részt a Magyar Fejlesztési Bank által nyújtott hitelből kívánta állni, azonban az ehhez szükséges hitelkérelme a mai napig nem érkezett be.


MTI információ - szerda délután

Suchman Tamás kormánybiztos szerdán közölte az MTI-vel: a csúszással kapcsolatos nyilatkozatkényszer ellenére zavartalanul folyik a sávolyi beruházás előkészítése. "Felhívtam az eljáró hatóságok figyelmét, továbbra is kiemelten kezeljék az ügyet, hogy még idén elkezdődhessen az építkezés" - mondta.  

Suchman Tamás hangsúlyozta, helyes döntés volt a közvélemény hivatalos tájékoztatása arról, hogy a tervekhez képest késedelmet szenved a sávolyi Balatonring megépítése, és korrekt volt a spanyol fél magyarázata, amely mellett elismerte a kormányzati erőfeszítéseket is.

A kormánybiztos közölte, az ügyben történt kényszerű nyilatkozatok mellett szerdán tovább folyt a munka a spanyol befektetők és a magyar hatóságok között a beruházás előkészítése, illetve engedélyeztetése érdekében, egyebek közt a szükséges hiánypótlások egyeztetésével. 

A beruházás csúszásának, illetve a szeptemberi futam elmaradásának bejelentése ellenére továbbra is kiemelten kell kezelni az ügyet, mert ha a beruházás megfelel minden törvényi elvárásnak, pár héten belül hozzájuthat az engedélyhez, és még ebben az évben megkezdődhet az építkezés - tette hozzá.Címkék#Balatonring
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!