Vajda Lajosra, a magyar szürrealizmus egyik legnagyobb hatású mesterére emlékezünk

<b>Zalaegerszeg</b> - Nyomor és meg nem értés kísérte tragikusan rövid alkotói pályáját, mégis Picassóval mérte magát a zalaegerszegi születésű művész. És ki tudja... Talán ha nem akkor, nem itt és nem úgy él, ő is ünnepelt művészfejedelem lehetett volna. Igaz, az már egy másik Vajda Lajos lenne.

zaol.hu

Száz éve, 1908. augusztusában született Zalaegerszegen, egy járásbírósági írnok hatodik gyermekeként. Mindössze 33 évet élt, ám formabontó törekvéseivel, prófétikus elhivatottságával maradandó nyomot hagyott a  művészettörténetben. Jelentőségét a szakemberek Paul Klee hatásával rokonítják. Vajda Lajos (1908-1941) alakját  nemrégiben emlékkiállítás idézte fel a Kölcsey-gimnáziumban, mi pedig dr. Kostyál László művészettörténésszel villantunk fel néhány szikrát az életműből. 

Hogy melyik egerszegi utcában, házban jött a világra, nem tudjuk. Valószínűleg rég nincs már a térképen az otthon, ahol hétéves koráig nevelkedett. Ekkor   az első világháború kitörését követően   a család, a jobb megélhetés  reményében Szerbiába költözött. Többször is visszatelepültek Magyarországra, s Zalaegerszeggel  sem szakadt meg a kapcsolata, a tizenéves Vajda nyaranta itt töltött néhány hónapot. Ekkoriban született két zalai témájú rajza, egy egerszegi látkép a Zala híddal, valamint egy malomépületet ábrázoló grafika.Vajda Lajos műveiből 1962-ben nyílt első alkalommal kiállítás Párizsban Fotó: Katona Tibor

E két fiatal kori mű reprodukcióján túl mindössze egy  Vajda-kép van a Göcseji Múzeum birtokában, amit néhány éve vásároltunk - meséli dr. Kostyál László. Ennek az is oka, hogy hihetetlenül magas árfolyamon kelnek el a munkái, még a grafikák is 7 számjegyű összegért. 

A pénteki Zalai Hírlapban Vajda Lajos életéről és munkásságáról is olvashat.

Ezek is érdekelhetik