Tovább mélyül a pénzügyi válság?

<b>Budapest</b> - Zuhannak a tőzsdék, naponta újabb bankokat fenyeget az összeomlás, kormányok hoznak hatalmas áldozatokat a megmentésükre. Magyarországot is érinti a pénzügyi válság, de hogy ez konkrétan milyen következményekkel jár, azt ma még senki sem tudja.

Osváth Sarolta

- A magyar bankrendszer erős, és a zömében külföldi tulajdonú bankok itt működő leányvállalatai tőkeerősek - hangoztatja a napi fejlemények tükrében Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke. - Egyelőre nincs szükség állami beavatkozásra a hazai pénzügyi szektorban, egyetlen bank sincs olyan helyzetben, hogy állami mentőövre lenne szüksége. A világon a helyzet azonban naponta, sőt óráról órára változik, attól függően, hogy melyik földrészen van éppen nappal, és mikor, s főleg hogyan zár, illetve nyit a tőzsde.

Vezető közgazdászok, neves pénzpiaci elemzők az 1929-es nagy pénzügyi világválsághoz hasonlítják a mostani helyzetet, amelynek - mint a történelemből tudjuk - teljes gazdasági összeomlás lett a következménye. A termelés leállításáról már most is szólnak a hírek, elsősorban az autóipart érinti súlyosan a hitelpiaci válság.

Király Júlia, az MNB alelnöke szerint mindent meg kell tenni azért, hogy Európának sikerüljön megállítania a válságot. 

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete szerint a pénzügyi szektorban  és azon kívül is  még nagyarányú veszteségekre kell számítani, a válság jelentős, és még nem értünk a végére, hosszan és bizonytalan ideig is elhúzódhat. Hosszabb távon is számolni kell a pénzpiacon és a vállalati kötvénypiacon a magas kockázati felárakkal.


További részletek a Zalai Hírlap keddi számában!

Ezek is érdekelhetik