Október 9. – A látás világnapja

<b>Zalaegerszeg</b> - Manapság szinte egymást érik a világnapok, ám a holnapi kicsit más mint a többi, ugyanis egyik legfőbb kincsünkre, szemünk egészségének megóvására hívja fel a figyelmet. A világban egyre többen veszítik el szemük világát, értelmetlenül, hisz rendszeres szűrésekkel megelőzhető lenne a baj.

zaol.hu

2000 óta minden év második csütörtökje a látás világnapja. Mivel a vakok száma a világban évről-évre drasztikusan emelkedik, az egészségügyi világszervezet (WHO) azzal a céllal indította a programot, hogy megelőzéssel és kezeléssel 25 millióra csökkentsék a vakságban szenvedők számát.

- A statisztikák szerint a vakok döntő többsége szürkehályog miatt veszíti el látását, annak ellenére, hogy ez ma már gyógyítható betegség - tudjuk meg dr. Szalczer Lajostól, a Zala Megyei Kórház szemészetének osztályvezető főorvosától. - Az okok közt szerepel még a higiéniával, felvilágosítással megelőzhető trachoma s a fertőző, ám gyógyszeres kezeléssel gyógyítható onchocerciazis. A negyedik helyen a zöldhályogos vakság áll, amit, ha időben észrevesznek, szintén kezelhető. Dr. Szalczer Lajos, a Zala Megyei Kórház szemészetének osztályvezető főorvosaTudta, hogy a népesség növekedésével s lakosság elöregedésével párhuzamosan évente 1-2 millióval emelkedik a vakok száma a világban? Kíváncsi arra, hogy melyik földrészen él a vakok 70 százaléka? 

Kiderül a Zalai Hírlap csütörtöki számából! 
Az újságban elolvashatja cikkünk folytatását is!
Kattintson ide a részletekért!
 

Ezek is érdekelhetik