Kár veszni hagyni

<b>Zalaegerszeg</b> - Országosan a panellakások negyede, Zalaegerszegen közel ötöde újult meg eddig állami és önkormányzati támogatással. Néhány lakóépület idén is pályázott állami segítségre, de városi forintokra ezúttal nem számíthat.

Szabó Judit

A panelprogram hat éve  zajlik azzal a céllal, hogy az állam az önkormányzatokkal együttműködve segítséget nyújtson a több mint kétmillió embernek otthont adó  házgyári lakások energiatakarékos felújításához. A projekttől  azt várják, hogy mérséklődik a hazai energiafogyasztás, valamint megmenekül az enyészettől  a  jelentős   értéket képviselő lakásvagyon. 

A panelprogram 2005-ben felgyorsult a hozzárendelt   kedvezményes hitellehetőségnek köszönhetően, 2007-ben viszont szünetelt, a kormányzat nem hirdette meg a  tetemes költségvetési hiány miatt. Idén megint kiírták a pályázatot,  s az eddigieknél több,  10 milliárd forint állami forrásra lehetett igényt benyújtani  szeptember végéig .
Zalaegerszeg önkormányzata a kezdetektől fogva részt vesz a  programban. A  2002-ben kiírt pályázat eredményeként 240 lakás, a 2005-ben elkülönített forrásokból 1381, a 2006-os pályázatok révén 489 otthon  újult meg a   megyeszékhely 12 és fél ezer házgyári lakásából (a beruházásokhoz társított állami és városi  támogatások összegét   az infografika mutatja). 
Az  önkormányzat a 2002-ben és a 2005-ben beadott pályázatokhoz szinte kivétel nélkül biztosította a maximális,   egyharmados támogatást, és az állam is hozzátette a maga egyharmados részét. A következő évben viszont Zalaegerszeg  50 millió forintban maximálta a panelprogramra fordítható  éves keretet (korábban nem volt ilyen limit),  idén pedig egyáltalán nem járul hozzá  a felújításokhoz. A  lakóközösségek  így legfeljebb az  állami támogatásra számíthatnak,  nagyobb önrészt kell tehát vállalniuk.


További részletek a Zalai Hírlap hétfői számában! Kattintson ide a részletekért!


Ezek is érdekelhetik