A biztonsági ülés sokszor életet ment

<b>Zalaegerszeg</b> - A biztonsági gyermekülés, illetve a magasító kötelező használatával az emberek általában tisztában vannak, de az autósok többsége nem tudja pontosan, milyen előírások vonatkoznak a gyermekek autóban történő szállítására. Érdemes felidézni.

zaol.hu

A gépkocsiban utazó 150 centinél alacsonyabb gyermeket a testsúlyához igazodó kialakítású gyermekbiztonsági rendszerben kell rögzíteni. A 3 évnél fiatalabb gyermek csak ily módon szállítható. Fontos, hogy a gépkocsi első üléséhez a gyermekbiztonsági rendszer csak akkor szerelhető be - mégpedig a jármű szokásos haladási irányával ellentétes irányban - , ha az üléshez légzsákot nem szereltek fel vagy a légzsák működésbe lépését előzetesen megakadályozták.Ma már bő választékot kínálnak a biztonsági gyermekülésekből
Fotó: Arany Gábor

A gyermeket nem kell gyermekbiztonsági rendszerben rögzíteni, ha annak beszerelésére a gépkocsi gyári kialakítása alapján nem alkalmas. Ilyen gépkocsiban a 3 évnél fiatalabb gyermek nem szállítható, illetve az ennél idősebb és 150 centinél kisebb testmagasságú gyermek az első ülésen nem utazhat. Nem kell biztonsági ülés akkor sem, ha a gépkocsi hátsó ülésén utazó gyermek 3. életévét már betöltötte, legalább 135 centi magas és az üléshez beszerelt biztonsági övvel - testméretéhez igazodóan - biztonságosan rögzíthető.

Az egerszegi Kis utcai óvodánál kedden délután rövid ellenőrzést végeztek a rendőrök. Például egy autós csak a rendőrök láttán kapcsolta be a lurkón a biztonsági övet az egyébként beszerelt gyermekülésben.

A további részleteket keresse a Zalai Hírlap csütörtöki számában vagy klikkeljen ide!
Megszólal a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője, Pintér László alezredes.

Ezek is érdekelhetik