Beindult az orosz henger

<b>Zalaegerszeg - </b>Glázer Róbert, a Hévíz FC NB III-as labdarúgó csapatának vezetőedzője csodálja mindazt, amit játékban és hangulatban tapasztal az Európa-bajnokságon, miközberün fáj a szíve: mikor lesz nálunk is valami hasonló?

zaol.hu

Glázer Róbert a Győri ETO FC legendás csapatának tagjaként már belekóstolt abba, mit jelent igazi futballünnep közepette pályára lépni, s talán az sem véletlen, hogy a pénteki és a szombati negyeddöntők kapcsán is egy régi emlék jutott eszébe... 

- A nagy Ajaxnak volt egy specialitása, mégpedig az, hogy az utolsó pillanatig tudott koncentrálni, a fegyelem és a figyelem volt a legfontosabb számára - fogott modandójába Glázer Róbert.  Mindez most is eszembe jutott, s ma is az igazán nagy csapatok bármikor képesek az utolsó két-három percben eldönteni egy-egy találkozón. Vagyis, a lefújásig kell tartania a maximális koncentrációnak, s ez most a török válogatottnak hozott nagyon sokat a horvátok ellen. Ez is bizonyította, hogy a törökök mennyire bíznak magukban, s akkor sem adták fel a hosszabbítás végén, amikor más már talán ezt tette volna. 

Glázer Róbert szakértői szemmel is nézi a mérkőzéseket, így természetesen kitért a taktikára, a csapatok alpfelállásárs is. 

- A törököknek szurkoltam, de a horvát csapat játssza a szebb futball, ezt el kell ismerni - folytatta. - Fatih Terim nagy taktikus, s most is bejött az a húzása, hogy egy védekező középpályást hívott le és csatárt küldött a helyére. Azt is élmény nézni, ahogy a csapatok visszazárnak és szűkítik a területet. Egy valami viszont nagyon nem tetszik és lehet, hogy ezért itthon megköveznek, mégpedig a játékvezetéssel van gondom. Azt vettem észre, hogy sokszor a sípmesterek érezelmektől túlfűtötten vezetik a találkozókat ebben a felfokozott hangulatban. Ha jól számoltam, akkor három török labdarúgó sem játszhat az elődöntőben, mert túl szigorúan újabb sárga lapot kaptak. Vagy ott van a holland - orosz mérkőzés, amikor 1-1-nél szerintem Arsavint büntetőt érően próbálták szerelni, de elmaradt a tizenegyes. 

S ha már Glázer Róbert rátért a szombat esti találkozóra, folytassuk is ezzel. Alighanem kevesen fogadtak volna az oroszok továbbjutására, hiszen addig a hollandok hihetetlenül magabiztosan voltak. 

- Én bíztam az oroszokban, hiszen az már korábban is látszott, hogy mennyire gyorsak  vélekedett a szakember.  Ráadásul remek edzőjük van Guus Hiddink személyében, s szerintem teljesen megérdemelten nyertek. Ami feltűnt ezen a találkozón, hogy mindkét csapat mennyire sok lövést vitt a játékába, persze ehhez rendelkeznek is megfelelő játékosokkal. A hollandok alapvetően a 4-2-3-1-es hadrendben futballoztak, az oroszok tisztán a 4-4-2-t alkalmazták. Marco Van Basten, a narancsmerzesek kapitánya menet közben változtatott, de vesztére, hiszen a védekezést gyengítette ezzel. A pályán ugyanis ott voltak a gyors és technikás oroszok Arsavinnal az élen, aki szerintem világklasszis produkciót nyújtott szombaton este. 

Beszélgetésünk a tegnap késő esti spanyol - olasz találkozó előtt zajlott, azonban szó esett arról is: az addigi három negyeddöntő mindegyikéből az esélytelenebbnek tartott csapat lépett tovább. Vajon miért? 

- Pontos válasz erre nem lehet, hiszen annyira kiegyenlített ma már a világ futballja, hogy nehéz biztosra menni bárki ellen - vélte Glázer Róbert.  Talán a kiesetteket kissé zavarta az esélyesség, s van egy sanda gyanúm, hogy a negyedik továbbjutó az olasz együttes lesz... 

A hangulat is legyűgözi Glázer Róbertet, s ez is fontos számára, hiszen felszabadult játékot lát. 

- Megfigyeltem, a kivonuló játékosok arcán semmiféle feszültség nem látható - tette még hozzá.  Érződik rajtuk, hogy tudják mit akarnak, felkészültek, kívülről pedig olyan doppingot jelent a több tízezer szimpatizáns biztatása, hogy nem is lehet így gyengén fuballozni. Annak idején Győrben én is hasonló hangulatban nevelkedtem, majd később játékosként örömmel futottunk ki a pályára, nem volt görcs bennünk, csak játszani akartunk. Ezt sajnálom, s remélem, egyszer nekünk is sikerül majd ezt a miliőt visszahozni Magyarországra.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!