Nem könnyű és korán kell kelni

Zalaegerszeg - A Magyar Közút Kht. idén országosan 740 közmunkást foglalkoztat május elsejétől fél éven át. Az akció 600 millió forintos költségét a társaság és a mukaügyi minisztérium felesben állja, s a program keretében három zalai üzemmérnökségen 21 ember jut feladathoz, illetve jövedelemhez.

Varga Andor

Első ránézésre is látható, hogy megyénk részesedése a programban az országos átlag alatti, ám a teljességhez tudni kell, hogy a tavalyi akció keretében - az autópálya-építéssel kapcsolatos feladatok miatt - a nagykanizsai üzemmérnökségen dolgozhatott hat hónapon át az ország legnépesebb közmunkás-különítménye. Ez az előny azonban a múlté, olyannyira, hogy Dél-Zala egyetlen idénymunkást sem kap ebben az esztendőben, a zalai kontingensen a társaság megyeszékhelyi (8 fő), keszthelyi (8) és lenti (5) üzemmérnöksége osztozik.

Gétye mellett már hétfő reggel megkezdhette a munkát egy brigád - ők helybéliként jól ismerik a terepet, a tavalyi hat hónapos foglalkoztatás után pedig a feladatot is. Egy évvel ezelőtt a faluból a 75-ös útra vivő, több kilométeres bekötőút mentét takarították: levágták a bozótot, az évek alatt felnövekedett kisebb fákat, összegyűjtötték a bokrok alján felhalmozódott és persze illegálisan odaszórt szemetet. Nem volt akármilyen munka, az idén viszont gyorsan haladunk, egy év alatt nem tudtak megerősödni a növények. - mondták büszkén, hozzátéve: szemét most is rengeteg van a területen.

A csapatban korábbi téesz-dolgozó, egykori buszsofőr, valamint az áramszolgáltató sok év előtti karcsúsítása keretében utcára került villanyszerelő is akad. A közutas program előtti időben sok évig nem látott hivatalos munkát egyikük sem, s bár az alig százötven lelkes faluban sokan járnak hasonló cipőben, kérdésemre mégis azt mondták: nem volt különösebb harc a közutasbrigádba-kerülésért. Ez azért nehéz munka, korán is kell kelni és sokan úgy vélik, nem fizetnek annyit, hogy érdemes legyen otthagyni érte a szociális ellátást - mondta egyikük.

A Magyar Közút Kht. illetékes munkatársától, Bui Hung Manhtól megtudtuk: a cég nemcsak feladattal, de eszközökkel és munkaruhával is ellátja a közmunkásokat, akik az első munkanap előtt ugyancsak a társaság költségén kullancs elleni oltást is kapnak a munkavédelmi oktatás mellé. A mukaerőt egyébként a következő hónapokban, a szépészeti feladatokon túl, tervezik igénybe venni például kátyúzásoknál is. Juhász Tibor megyei igazgató kérdésünkre úgy foglalt állást: a társaság számára a közmunka-program nagyon jó lehetőség, az utak mentén ugyanis számos olyan feladat van, melyeket gépekkel nem lehet elvégezni, elegendő kétkezi munkaerő pedig nem áll rendelkezésre. Hozzátette: idényben szívesen látnának az állományban több hasonló kollégát is, ám a dolognak erős, elsősorban anyagi természetű akadályai vannak.

A közmunkások oldalán jelentkező reménybeli előnyökről szólva elmondható még az is: a Magyar Közút tavaly országosan üres álláshelyeinek nagyjából ötödét a korábbi közmunkásokat felvéve töltötte be.

Ezek is érdekelhetik