Kicsodáé ez a micsoda?

Zalaegerszeg - Harmadik hete áll egy fehér kerti műanyag szék az egerszegi fedett uszoda előtti parkban. Ez még nem volna rendkívüli. De ez talapzaton feszít, s valaki rendre friss virágot hoz a székre helyezett vázába.

Magyar Hajnalka

A posztamensen eredetileg Bencsik István Térdelő lány című márványszobra állt. A fiatal nőt ábrázoló aktszobornak hányatott sors jutott, összefirkálták, melltartót akasztottak rá, csúnyán megcsonkították, fejét, karját is letörték. A Zsuzsinak is becézett szobrot már jó egy évtizede a strand területére menekítették, azóta pőrén állt a talapzata. Ez ideig. Most azonban akadt egy önkéntes, aki betöltené az űrt. De ki lehet ő? Ki hozza a friss virágot? És főként mivégre?

A kíváncsiság nem csak a mi oldalunkat fúrja. Sokan teszik fel e kérdéseket maguknak vagy épp az utastársaknak, hiszen a mű elsődleges célközönsége a közeli piros lámpánál pár percre megálló buszokban található. Programmá vált, hogy az ablakon kipillantva menetrendszerűen konstatálják: aha, még megvan, s most épp tulipán...

A bimbódzó városi legenda nyomába eredve közelebbről is szemügyre vesszük a spontán emlékművet . Látszik, átgondolt munka. Állítója arról is gondoskodott, nehogy a szél felborítsa, akkurátusan alufóliába, plusz műanyag zacskóba bugyolált tégla stabilizálja.

Először a strandon érdeklődünk, mert az a hír is lábra kelt, hogy valamely nemrég elhunyt edző emlékét ápolná a jel. A pénztárban a hölgyek mosolyogva csóválják a fejüket. Nem, nem erről van szó, de őket is nagyon érdekelné, miért virágzik a kerti szék. Ami egyébként nem a strandról származik, ezt azért ellenőrizték, az övüké mind megvan. Az irodában aztán forró nyomra lelünk, az értékes szálat követve átballagunk a közeli Éva presszóba. S lám, oszladozik a homály, a törzsvendégek képben vannak, somolyogva emlegetik Csaszit, az ötletgazdát. Ám az okot illetően kicsit ők is bizonytalanok, valaki úgy tudja, az egykor a strand helyén húzódó temetőnek szól a gesztus. De kérdezzük Csaszit - biztatnak -,a közelben lakik, hamarosan felbukkan, majd ő megmondja. Elmesélik még, hogy már levelet is kapott a szék... Egy, a környéken élő leány, akinek az ablaka épp a szobortalapzatra néz, szintén szerette volna megfejteni a talányt. Kérdéseit papírra vetette, s a levelet elhelyezte a széken. Csaszi a válaszban megadta a telefonszámát, így az ifjú hölgy már tudhatja mindazt, amit végre velünk is megoszt az időközben előkerülő Császár Gyula (53). A presszó teraszán telepszünk le, ahonnan kitűnő kilátás esik a székre.

- Az emberek fantáziáját akartam egy kicsit megmozgatni... - oldja fel a rejtélyt a férfi. - A mai világban mindenki csak rohan, most legalább megállnak egy pillanatra. Kicsit meghökkennek, s elkezdenek gondolkodni: mi lehet ez? Beszéltek már mindent, hogy valaki meghalt ott... Dehogy, senki. Viszont mindenkit izgat, rengeteg látogatóm van, a buszról állandóan nézegetik - derül Csaszi, aki a szebb napokban szobafestőként kereste kenyerét a Tanépnél. A létrázás, a sok huzat megtette a magáét, két gerincműtéten van túl, a térdét is operálták. Lerokkantosították, most háztartásbeli. És pihent agy! - teszi még hozzá nagyot nevetve, amikor a foglalkozását firtatjuk. 31 éve él feleségével, fiuk, lányuk már felnőtt, utóbbinak augusztusban lesz az esküvője.

Gyakran megfordul a presszóban, hogy a haverokkal meghányja-vesse a világ folyását, elolvassa a napi sajtót. Ilyenkor a szeme rendre megakadt a szobor talapzatán. Azt mondta magában, kellene oda valami...

- De miért épp kerti szék?

- Volt otthon egy felesleges. Virág is nyílik bőven a kertünkben, hoztam azt is. Most éppen labdarózsát, de volt már a vázában tulipán, díszpipacs. Amikor jövök a haverokhoz, hozom magammal a friss vizet, virágot, s kicserélem. Ott van már jó ideje, nem bántja senki. Kíváncsi vagyok, meddig lesz meg.

- Teszteli az embereket?

- Így is mondhatjuk. Volt, hogy idős hölgyek odamentek, megnézték, elballagtak. Egy kisasszony levelet küldött, neki is csak azt feleltem, a megfejtésta fantáziájára bízom. Mit mondhatnék? Adjak neki címet, hogy a szék emlékműve vagy mindenki széke? Végül is jól mutat ott a zöldben - pillant át a rendhagyó objektumra. Látszik, fontos lett neki ez a szék.

- Mi lesz, ha lába kél?

- Mi lenne? Teszek ki másikat...

Ezek is érdekelhetik