Az előadók felelőssége

Zalaegerszeg - A történelmi Árpád-sávos zászlót sokan keverik - tudatosan, vagy anélkül - a Szálasi-kor egyik jelképével. Mindezt Petrás János, a Kárpátia együttes vezetője nyilatkozta lapunknak.

Gyuricza Ferenc

A hazánkban egyre népszerűbb rockzenekar énekes-basszusgitárosát a dalszövegeiken és a nemzeti jelképek használatán túl többek között arról is faggattuk, hogy meddig terjed egy előadóművész felelőssége.

- Sokan hiszik, manapság könnyű a csalódott embereket tűzbe hozni - talán sosem voltak aktuálisabbak a Szárnyaszegett című Kárpátia-dal sorai, mint az elmúlt másfél évben. Ugyanakkor van veszélye is, hiszen azt a bizonyos szikrát akár egy rosszul értelmezett gondolat miatt a zenekartól is várhatja az önmagát nemzeti érzelműnek valló réteg.

- Ez a szikra 1848 óta folyamatosan a levegőben van. Mindig voltak és talán lesznek is olyanok, akik nem hagyták, hagyják kihunyni. Öntelt lennék, ha azt gondolnám, hogy a Kárpátia zenekaron múlik, ebből mikor lesz lángtenger.

- Az elmúlt másfél-két évben mégis azt láttuk, hogy ha lángtenger nem is borította az országot, de atrocitásokból volt bőven. Az utcára vonulók tábora gyakran Kárpátia-dalokat énekelt vagy hallgatott.

- Nem azért mentek az emberek az utcára, mert a Kárpátia zenekar megírta ezt a dalt néhány évvel ezelőtt. Azért tüntettek, mert elégedetlenek voltak a politikával, az ország vezetésével. Nekünk van egy olyan eszköztárunk, ami lehetővé teszi, hogy többekhez eljuttassuk véleményünket. Ettől még nem a Kárpátia az, aki utcára szólítja az embereket.

- Az előadóművésznek is megvan a felelőssége. Ugyanakkor az is kérdés, hogy megérti-e a felbőszült, felhergelt tömeg, hogy miről szólnak a dalok.

- Mindenkinek arról szólnak a dalok, amennyit érzelmileg és mentálisan fel tud fogni belőlük. Mi nem szeretnénk egyetlen dalszövegünket sem megmagyarázni az embereknek, hiszen lehet, hogy nekem, a szerzőnek vagy előadónak egészen mást ad, mint annak, aki hallgatja. Nemtől, kortól, beállítottságtól, világnézettől is függ, hogy kinek mit jelent. Van, aki egyenlőségjelet tesz az Egy az isten, egy a nemzet című nóta és a fasizmus közé. Számomra ez nevetséges.

- Mégis gyakran éri az a támadás az együttest, hogy uszító. Nemcsak a szövegek miatt, hanem azért is, mert a koncerteken rendszeresen feltűnnek az Árpád-sávos zászlók.

- Azok, akik ezt mondják, nincsenek tisztában a jelképekkel. A történelmi Árpád-sávos zászlót sokan keverik - tudatosan, vagy anélkül - a Szálasi-kor egyik jelképével. Meg kellene már végre tanítani az embereket számolni és látni, hogy tudjanak különbséget tenni a négy piros, négy fehér sávból álló zászló, és az öt piros, négy fehér csíkból felépített, nyilaskeresztet tartalmazó között. Volt ennek az országnak egy olyan korszaka, amikor a piros-fehér-zöld sávos zászló egy Rákosi-címert is magába foglalt, szintén önkényuralmi jelképpel. Ezen az alapon akkor be kellene tiltani a trikolórt is? Az Egyesült Államokban teljesen természetes, hogy Madonna az amerikai zászló előtt énekel. Szerintem képzavarban vannak a politikusaink. Ezért lenne fontos a történelemtanárok szerepe, ők hívhatják fel ezekre a különbségekre a figyelmet. A koncertjeinken amúgy nemcsak Árpád-sávos zászló van jelen, mi a kezdetektől úgy lépünk fel, hogy mögöttünk ott vannak a történelmi magyar lobogók. A nemzet öntudatra ébredése ugyanis véleményünk szerint egyáltalán nem bűn. A Kárpátiával vagy anélkül, ez előbb-utóbb úgy is be fog következni.

- A zenekar dalai többnyire irredenta szellemiségűek, az együttes által játszott egyes szerzemények kifejezetten a két világháború között születtek. A legutóbbi, Istenért, hazáért! című albumon viszont szerepel aktuálpolitikával foglalkozó dal, a Barátom, mondd, merre vagy? című is, mely 2006. október 23-a után született.

- Ez az egyetlen olyan dalunk, amiben napjainkkal foglalkozunk. Ugyanakkor érdemes felvetni a történelmi távlatokat. 2006. október 23. véleményem szerint másnap már történelem volt. Azt, amit a kormányzat, karöltve a főváros vezetésével, a rendőrséggel, és bizonyos biztonsági céggel művelt, szóvá kell tenni. 


Nézze meg a Kárpátia koncertet képekben itt!

Ezek is érdekelhetik