Tavaszi rókaimmunizáció

Zalaegerszeg (tt) - Április végén kezdődik a rókák veszettség elleni immunizácójának tavaszi időszaka hazánkban. A veszettség elleni vakcina leszórása Zalában április 30. és május 2. között történik. Pénzszűke miatt csupán Zala délnyugati körzetében vakcináznak idén tavasszal

Tódor Tamás

A megyei mezőgazdasági szakigazgatási hivatalban tegnap megrendezett rókaimmunizációs értekezleten tájékoztatták Zala vadgazdálkodóit a 2008-as tavaszi feladatokról és kötelezettségekről. Dr. Heltay István, az immunizációs kampányt lefolytató Vadkereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: míg tavaly ősszel hazánk egész - 93 ezer négyzetkilométernyi - területén szórtak le vakcinát, idén tavasszal - pénzszűke miatt - csupán 45 ezer négyzetkilométernyi területet érintenek. Mint megtudtuk, a vakcinázásra Zalában április 30. és május 2. között kerül sor - főként a megye délnyugati körzetében. Az értekezleten elhangzott, hogy a vakcinázás ideje alatt a hatósági állatorvosok ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelnek el.

Mint ismeretes, a vadászoknak területnagyságtól függően meghatározott számú rókát kell lőniük (2500 hektáronként egyet), majd azokat el kell juttatniuk - viszgálat céljából - a hatósági állatorvoshoz.

A mintagyűjtési kötelezettség idén sem változik - függetlenül attól, hogy a vadászterületet érinti-e a vakcinázás vagy sem. Amúgy a tavalyi őszi vakcinázást követően Zala vadászai derekesan helytálltak az erdőkben, hiszen a megyénkben előírt 152 ragadozó helyett 175-öt küldtek bevizsgálni, ráadásul a statisztikákban sem szerepelt veszett róka.

Dr. Heltay István arról is szólt, hogy a következő mintagyűjtési időszak idén június 15-én veszi kezdetét, s egészen szeptember 30-ig fog tartani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!