Nem írják ki magukat

Zalaegerszeg - Bizakodásra okot adó közoktatási fejlődést vázolt a szakma előtt a megyeszékhelyen dr. Magyar Bálint, szabaddemokrata politikus, a Miniszterelnöki Hivatal fejlesztésekért felelős államtitkára. Ez alkalomból, - de nem csak oktatási ügyekről - kérdeztük.

Szabó Judit

- A hazai politikai és gazdasági hírek hallatán felmerül, taníthatnának a középiskolák alaposabb közgazdasági ismereteket, mivel sok, a rendszerváltás után felnőtt honfitársunk sincs tisztában az adózás okával, céljával, a pénzvilág eseményeivel. Mit lehet tenni a felkészültebb állampolgár érdekében?

- A kompetencia-alapú oktatás lényege, hogy különböző készségeket fejleszt, nem pedig adatokkal tömi tele a gyerek fejét. A nyolc kompetencia-típus közül az egyik a vállalkozásra való felkészítés. Kiderül, mit jelent a pénzzel bánni, mik az alapvető gazdasági összefüggések. Nem az a megoldás, hogy az élet minden új jelenségére új tantárgyat próbálunk kreálni, nem fér bele az időbe. A meglévő tantárgyakban kell a készségek kialakítására időt teremtenie. A PISA felmérés gyalázatos eredménye mutatja, miközben a gyerek kiválóan oldja meg a matematika példákat, képtelen alkalmazni a műveleteket, ha pénzátváltásról van szó. Látszik, a matematika kontextusát nem értik - mondta a poltikus, aki maga is volt oktatási miniszter.

Magyar Bálint példaként jelezte, hiába érettségizik valaki jelesre biológiából, az élelmiszerek összetevőiből nem tudja megállapítani, káros-e az egészségére, vagy sem. Közelebb kell hozni az oktatást a változó élethez.

- Terjedőben diák-agresszió, amihez hamar hozzákötjük azt az ok-okozati összefüggést, hogy túl liberális az oktatást körülvevő törvényi környezet, a tanárokéhoz képest túlzott a gyerekek személyiségi joga...

- Nem osztom ezt a nézetet. Én első általánosban tizenegy intőt kaptam magatartásból...

- ...és embert is faragtak Önből! Bár a politikusminta nem túl vonzó ma nálunk...

- Nem ezért. Abban az időben nem válogattak a testi fenyítés eszközeiben. Míg korábban a fiatalok nagy része 14 évesen kikerült az iskolarendszerből, ma benn marad. Az agresszió tehát korábban nem az iskolában jelentkezett. Inkább az a probléma, hogy az oktatás lexikális adatok sulykolására szorítkozik, ez szorongást okoz és csökkenti a motivációt. Nincs személyre szabott oktatás, noha ma már tíz diákra jut egy tanár. Az én időmben ez a szám 25 volt. Az oktató-nevelő szerepek nem struktúrálódtak át. Valamit már sikerült változtatni ezen, hiszen az órakeretben szerepel az egyéni foglalkozás lehetősége.

- Mennyire felkészült a tanári gárdánk?

- Az én időmben a korosztály 10-12, erősen motivált százaléka járt gimnáziumba, ma 80 százalék ez az arány. Ehhez másfajta fegyelmezés, figyelemmegragadás szükséges. A pedagógusképzés eddig kevéssé alkalmazkodott, de lassan ebben is elmozdulunk. Hiszen épp az életre, a gyerekekre nem készítették fel eddig a hallgatókat a felsőoktatásban.

- Egy kis politika. Őszintén, hisz Ön az SZDSZ kilépése utáni kisebbségi kormányzás esélyében?

- Az SZDSZ konstruktív ellenzék szeretne lenni, a támogatható törvényeket megszavazza. Megmutatjuk, milyen az, ha az ellenzék nem destruktív. Nyilvánvalóan irreális követeléseket nem hangoztat az ember, ha maga is tudja, az józan ésszel nem kivitelezhető.

- Tehát támogatják a kormányt. Így mi értelme kilépni a koalícióból? Ráadásul akkor, amikor az Önök pártja egy előrehozott választáson nem érné el a parlamenti bekerülési küszöböt. Nem öngyilkosság ez?

- Nem hinném, hogy kiírnánk magunkat a politikából, persze valóban van ilyesfajta félelem. Nem lenne jó, ha kétharmados többséget hozna egy pártnak az esetleges előrehozott választás.

Magyar Bálint kiemelte, nálunk élet-halál harcként fogják fel a politikát a szereplői. De az SZDSZ koalíciós programra szerződött, tette hozzá, s ha a partner ezeket a szabályokat gyengíti, akkor a szabaddemokratáknak lépniük kell. Így történt, mondta, bár a kialakult helyzet miatti félelmeket részint osztja.

- Felmérések szerint az emberek 17-20 százaléka liberálisan gondolkodik idehaza. Az SZDSZ támogatottsága ezt nemigen tükrözi. Minek tulajdonítja?

- Kemény hitek írják felül az értékrendet: aki antikommunistának vallja magát, máshova fog szavazni, hiába liberális. És fordítva. Az SZDSZ most visszanyerheti önállóságát, alternatívát adhat a polgári gondolkodásra, hiszen ma két etatista párt küzd egymással, az állam szerepvállalását erősítik, más-másfajta harcmodorral.

- Ön javasolta, Kuncze Gábor térjen vissza a párt élére. Rá tudja venni?

- Az SZDSZ megteszi javaslatát, ha ez a döntés, remélem, Kuncze Gábor hajlik majd az elfogadására.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!