Mit ér a mester, ha magyar?

<b>Körkép</b> - Van-e becsülete manapság a szakmunkának, s jelent-e bármilyen értelemben is előnyt a mesteroklevél megszerzése? A kérdés összetettebb annál, minthogy egyszerű igennel vagy nemmel válaszolni lehessen rá.

Sámel József

 A statisztikai adatok szerint csak az elmúlt néhány évben közel 100 ezerrel csökkent az országban a szakmunkástanulók száma.

A szakemberek hiányát a hazai cégek is érzik. A hiányszakmák közt tartják számon az esztergályosokét, a lakatosokat, a hegesztőket, s az építőipar több szakterületét is. 

Azokból pedig még kevesebb akad, akik mesterei az adott szakmának, pénzt, időt és energiát nem sajnálva képzik magukat még akkor is, ha befektetésük nem minden esetben térül meg.

- Nekem speciel egy fillérrel sem lett több a fizetésem, miután letettem a mestervizsgát  - árulta el Jordanics Zsolt nagykanizsai karosszéria lakatos, aki ennek ellenére nem bánta meg, a viszgát.

Vigh Zsolt autófényező nemrég szerezte meg mesteroklevelét, ám mint mondta: idehaza nincs nagy becsülete a szakmunkának.
- Van pár kollégám, aki külföldön dolgozik, tőlük tudom, hogy ott nemcsak erkölcsileg, hanem anyagilag is elismerik a mestereket  mondta  a fényező.

A mestervizsgáról és annak értékéről a Zalai Hírlap hétfői számában olvashat. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!