Jubiláló Helikon

Keszthely - Ötvenéves az idén az újkori Helikoni Ünnepségek. A kulturális fesztivál tegnap kezdődött, és szombat estig tart majd. A városba négyezer középiskolást vártak.

Kassai Zsigmond

Világoskék kendő, Helikon feliratú vászontarisznya, hangszerek és színházi kellékek - mindezek nélkülözhetetlen kellékei a kétévente megrendezett Helikoni Ünnepségeknek. A kulturális fesztivál tegnap kezdődött el, s mi sem temészetesebb ilyenkor, mint hogy középiskolás lányok, fiúk népesítik be a keszthelyi tereket, utcákat. Az idén több mint négyezren érkeztek a városba az egész Dunántúlról és több külföldi városból, hogy bemutassák, képességeiket előadóművészetekben, zenében, képzőművészetben és irodalomban. A versenyzők összesen 18 kategóriában mutatkozhatnak be. A nappal így a művészeteké, de éjjelente az önfeledt mulatozásnak sem kívánnak megálljt parancsolni ezekben az időkben.

A szórakozáshoz nyújt segítséget például a 30Y együttes Balaton-parti koncertje is, ami ma este kilenc órakor kezdődik, s nem mellékesen az egyik legnépszerűbb kísérőrendezvénynek ígérkezik.

A kulturális versengés egyébként több helyszínen folyik ma is. Aki amatőr színházi produkciókra kíváncsi, egész nap felkeresheti a Balaton Színházat, aki komolyzenét hallgatna, menjen a Festetics György Zeneiskolába, ha netán versre, prózára vágyakozik, a Helikon Kastélymúzeumban a helye. Persze a könnyűzene és a mozgásművészetek kedvelői is találnak kedvükre valót, ők a Csány-Szendrey ÁMK főépületében szórakozhatnak. A kórusokat a Balatoni Múzeum aulájában lelheti fel az érdeklődő. Ma este háromnegyed hétkor például a Helikoni Összkar, vagyis a fesztiválon részt vevő összes kórus közös éneklése következik, amit a Helikoni Ünnepségek egyik csúcsprodukciójaként tartanak számon. Szombaton délelőtt komolyzenei gála, délután a díjkiosztó zárja a programot.

Gróf Festetics György 1817-ben rendezte meg a Helikon Ünnepséget, a helybeli gimnázium, a gazdasági akadémia valamint a kor jeles íróinak, költőinek részvételével. Találkozott itt többek között Berzsenyi Dániel és Kisfaludy Sándor is. Egy helyi legenda szerint Dukai Takács Judit, Berzsenyi rokona és barátnője éppen az egyik Helikoni Ünnepségek alkalmával kapott hajba Szegedy Rózával, Kisfaludy feleségével, aki állítólag azt vágta a tüzes, fiatal nő fejéhez, hogy nem a Festeticsek konyháján a személyzettel, hanem inkább a vacsoraasztalnál illik jóllakni. Igaz vagy sem, a történet tovább él a helybeliek ajkánt. Mi Cséby Gézától, a Golmark Károly Művelődési Központ igazgatójától hallottuk, akit többek között arról kérdeztünk, sikeresnek ítéli-e az idei rendezvényt.

- Az első nap nagyon jól sikerült, tudtuk tartani az ütemet - mondta Cséby Géza, aki szerint a fesztivál egyetlen ellensége az idő gyors múlása. - Szívesen hallgatnánk hosszan a jobbnál jobb műsorokat, de sajnos tartanunk kell magunkat a szoros programhoz - magyarázta. Cséby Géza egyébként a művelődési központ igazgatójaként utoljára vett részt a szervezésben, hiszen hamarosan nyugdíjba vonul.

Arató Gergely, a kulturális tárca államtitkára a rendezvénysorozat megnyitóján leszögezte: a Helikoni Ünnepségek jelzik, van helye a magyar kulturális életben az erős helyi kezdeményezéseknek. Az újkori Helikoni Ünnepségek 50. évfordulója akalmából emlékkövet avattak a Helikon ligetben. 


Ide kattintva webgalériánkban képekben is megtekintheti az eseményt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!