A SZAKÉRTŐ VÁLASZOL

Zalaegerszeg (hp) - Kilevelesedett a szőlő, a gyümölcsfák pedig lassan elvirágzanak, ám jócskán akad növényvédelmi tennivaló ebben az időszakban is.

Hajdu Péter

- Levelet bontott a szőlő, van-e vele növényvédelmi tennivaló? - kérdeztük dr. Hertelendy Lajost, az MGSZH Talajvédelmi és Növényegészségügyi Igazgatóságának igazgatóhelyettesét.

- Ennek az időszaknak rendszerint a szőlő levélatka megjelenése az egyik aktualitása, de az idén lényegesen kevesebb a szőlőatka. Tavaly ősszel ugyanis akkor jött az intenzív csapadékos időszak, amikor a kártevő telelőre vonult volna, és az intenzív csapadék az atkák nagy részét lemosta a rügyekről, kimosta a telelőhelyről. Sok szőlősgazda észrevette egyébként ezt. Persze oda kell figyelni rá, két-három naponta ellenőrizzük a szőlőt, főleg azokat a tőkéket, amelyekről tudjuk, hogy atkásak atkásak voltak. Ha gyümölcsfa van a közelben, arról a piros gyümölcsfa takácsatka is áttelepülhet a szőlőre. A gyomok közül pedig fejlődik a szőlőben a szulák, amely sajnos gazdanövénye a kétfoltos takácsatkának, ami az utóbbi években gyakran előfordul a szőlőn. Ezért is igyekezzünk ezt a gyomnövényt irtani. Ezenkívül tömegesen rajzik a tarka szőlőmoly, de egyelőre nem okoz problémát, kivéve az olyan korai csemegeszőlő fajtákat, amelyeken már a fürtök is megjelentek. Ez a rovar csak a fürtöt károsítja, azaz a borszőlőkben egyelőre nem okoz problémát. Tavaly nem a fagy vitte le a szőlő levelét, hanem a peronoszpóra és a lisztharmat miatt pusztultak el a levelek. Ez pedig azt is jelenti, hogy ennek a két gombabetegségnek rendkívül nagy tömegben teleltek át a fertőző képletei. Tehát mindkettő nagy fertőzésveszéllyel fenyeget, azaz figyelni kell a műszeres előrejelzéseket, mert az előző éveknél korábban jöhet a peronoszpóra és a lisztharmat.

- Vége felé jár, esetenként be is fejeződött a gyümölcsfák virágzása.

- Az almafa-varasodás eddig szerencsésen alakult, igazi fertőzési veszély nem alakult ki. A spóraszóródás még mindig tart, és 15-16 fokos a hőmérséklet. Emiatt 8-9 napra lerövidül a betegség lappangási ideje. Most kell igazán komolyan venni a varasodás veszélyét, mert megkezdődött a sziromhullás, és ilyenkor a levél, a hajtás és a kis a gyümölcsök is a legfogékonyabbak a fertőzésre. A varasodás elleni korszerű készítmények a lisztharmat ellen is hatnak. Feltétlenül kontakt és felszívódó permetszerek készítménykombinációjával védekezzünk, most ezzel nem szabad spórolni, legalább egy hónapon keresztül. Addig, amíg a gyümölcs legalább a dió nagyságot el nem éri - mondja Hertelendy Lajos.

Hozzátette, a jelenlegi csapadékos, enyhe időben figyelni kell a tűzelhalás megjelenésére. Az ilyen hajtásokat egészséges résszel le kell vágni és elégetni. Réztartalmú szerrel ugyanis már nem szabad permetezni a perzselés miatt, a tűzelhalásra felszívódó vegyszerek pedig túlságosan hosszú idő alatt fejtenék ki hatásukat, mert fel kellene töltődni vele a növénynek. A szakember valamennyi gyümölcs rovarkártevőjével kapcsolatban megjegyezte azt is, nem véletlen, hogy pontosan meg kell figyelni a jelenlétüket, és jól felmérni, hogy veszélyt okoznak-e. Ugyanis ebben az időszakban szaporodnak a rovarok természetes ellenségei is, és az elhamarkodott rovarirtós permetezés a hasznos élőlényeket is károsítja.

- Az őszibarack tafrinás levélfodrosodása szinte mindenhol jelen van. Ahol erős fertőzés tapasztalható, ott csak a felszívódó készítményekkel érdemes próbálkozni, gyors hatás azoktól várható. A védekezést 7-10 naponként célszerű ismételni, amíg az első levelek teljes mértékben ki nem fejlődnek. Most már minden gombaölő szeres permetezéshez adjuk hozzá a tapadószert is. Ezek közül a legkorszerűbbek segítik a felszívódást. A barackon a keleti gyümölcsmoly rajzik, a terméskötődés után az ellene történő védekezést célszerű összekötni a levélfodrosodással. És ne feledkezzünk meg a csonthéjasokról, a moníliáról sem. A meggyen, cseresznyén virágzás után már a hajtásokat, és az apró gyümölcsöt támadja a betegség, amely ellen fontos védekezni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!