Lánctalpas tüntetés

Egy hatvanhat éves seregélyesi férfi néhány napra a világlapok szereplőjévé vált, amikor tavaly, október 23-án elindított egy tankot a Deák téren. Az eljárás még tart ellene, a vád: közúti közlekedés veszélyeztetése, jármű önkényes elvétele, rongálás. Testvérlapunknak, a Fejér Megyei Hírlapnak adott exkluzív interjúban erről is beszélt Horváth György.

zaol.hu

- Vonzott a katonaság, annak idején szülői engedéllyel vonultam be a rétsági páncélosokhoz, ahol huszonnyolc hónapig szolgáltam - mondta Horváth György, aki harminc évig katonai rádiótechnikával foglalkozott a Videotonban és a honvédségnél. 
- Alakulatunk kivételes helyzetben volt, mi kaptuk meg az első T-54-eseket. A berlini helyzet miatt visszatartottak a leszereléstől, végül 1962-ben húztam újra civil ruhát. Ott nem volt más, csak a harckocsi, annyira, mint a polgári életben az autó: mindent meg kellett tanulni, így 46 év után se felejtettem el semmit. A T-34-est könnyen el lehet indítani, csak a botkormány kezelése okozhat nehézséget. 

Nem volt gondja a fegyelemmel a seregben?

- Egész életemet meghatározta a sorkatonai szolgálat, ott tanultam meg, hogy pontossággal és renddel működik minden, másképpen nem. A fiatal fiúkból férfiak, jól kiképzett katonák lettek, s arra az időszakra máig büszke vagyok, talán azért is lettem később a honvédségnél polgári alkalmazott. Még szóbeli fenyítést se kaptam soha.

Miként került sor arra, hogy ismét tankba üljön?
 
- Október 23-án a vasútállomáson találkoztam egy fehérvári barátommal, s ketten utaztunk Budapestre. A Corvin köz környékén tartózkodtunk egy ideig, aztán a Szabadság téren láttuk, hogy nagyon sok a rendőr, és könnygázgránátokat lőnek ki. Igyekeztem onnan távolabb kerülni, eközben elveszítettem a tömegben a barátomat. Aztán a Deák téren megpillantottam a harckocsit, odamentem és körüljártam. Előbb felkapaszkodtam a motorház tetejére, majd felléptem a páncélos tornyára...
 


Hogy mi történt ez után? Megtudhatja itt! 

Ezek is érdekelhetik