Aláírásokkal az emberi jogokért

Amnesty International. Egy-egy hír, esemény kapcsán többször hallottunk már erről a szervezetről. De mit is tarkar valójában az idegen kifejezés? Erről kérdeztük Sebály Bernadettet, az Amnesty International hazai szervezetének irodavezetőjét.

zaol.hu

 - Az Amnesty International egy nemzetközi emberi jogi szervezet, mely hazánkban a terrorizmus elleni harc nevében elkövetett jogsértések, a nők elleni erőszak, a roma szegregáció, illetve a fegyveres konfliktus problémájára fókuszál - mondja Sebály Bernadett.
 
- A szervezet különféle módon hívja fel a figyelmet az emberi jogok megsértésére, de általában a létező törvényeket hasonlítja össze a működő normákkal, majd azt vizsgálja, hogy ha jók a törvények, akkor azokat az adott ország kormánya mennyire tartja be. Ha úgy látjuk, hogy nem tartja be, akkor a civileket és a tagjainkat mozgósítjuk, hogy aláírásukkal gyakoroljanak nyomást az adott állam kormányára.
 
Hogy hazánkban milyen konkrét eszközöket alkalmaz a szervezet a fent említett négy területen, s miért küzd az Amnesty a Guantanamoi börtön bezárásáért, megtudhatja itt!

Ezek is érdekelhetik