Bulvár

2016.06.27. 17:25

Vihar szakította félbe a balatoni rockfesztivált

Balatonszemes - A kedvezőtlen időjárás miatt félbeszakadt az idei RockPart fesztivál. A balatoni zenei rendezvényre a zárónapon, szombaton este tíz óra körül csapott le a vihar, ami miatt ki kellett üríteni a fesztiválterületet.

Gyuricza Ferenc

Bár a meteorológiai előrejelzések alapján számítani lehetett az égi áldásra, ám arra az ítéletidőre, ami a fesztivált sújtotta, egyáltalán nem lehetett előre felkészülni. A rendkívül erős szél sátrakat sodort el, az erőteljes villámlás, illetve a nagy mennyiségben hirtelen lehullott csapadék pedig tovább veszélyeztette a jelenlévőket, ezért a szervezők - a hatóságokkal egyeztetve - a rendezvény félbeszakítása és a fesztiválterület teljes evakuálása mellett döntöttek. Emiatt a napi főzenekar, a német Gamma Ray, valamint egy további külföldi fellépő, a holland Carach Angren, s két hazai közreműködő, a Blind Myself és az Ozone Mama koncertje elmaradt, míg a finn Lost Society és a magyar Watch My Dying programját félbe kellett szakítani.

A RockPart eddigi történetében hasonló eseményre még nem került sor, de a többi hazai fesztivál sem élt át eddig hasonló krízishelyzetet. Viharok ugyan korábban is voltak már, és maradtak is el emiatt koncertek, ám arra, hogy egy rendezvényt félbe kellett volna szakítani, s annak területét kiüríteni, itthon még nem volt példa. A közelmúltban azonban egy német fesztivált ért el hasonló ítéletidő, ott a területre lesújtó villámok miatt több tucatnyi ember szenvedett súlyos sérüléseket, néhány esztendeje pedig az Egyesült Államokban egy szintén a viharos szél miatt összedőlt színpad temetett maga alá embereket, utóbbi eset halálos áldozatokat is követelt. A szervezők nyilván ezeket az eseteket is mérlegelték a döntés meghozatalakor.

A 2014-ben elrajtolt RockPart egyelőre még új szereplő a magyar fesztiválpalettán, de köszönhetően a nagyszerű zenés programkínálatának, igen hamar népszerűvé vált a rockzenét kedvelők körében. Többek közt azért is, mert a hazai élvonal mellé általában olyan külföldi előadókat is igyekeznek elhozni, akiknek minden koncertje élményt kínál, vagy csak ritkán játszanak hazánkban, esetleg korábban sosem léptek még fel Magyarországon, s emiatt megnő a rendezvény ázsiója.

Bár az idei fesztivál első számú előadójának számító finn Apocalyptica szinte már-már hazajáró vendég Magyarországon, péntek esti koncertjükre mégis rengetegen voltak kíváncsiak. A klasszikus zenei tanulmányokat végzett tagokból álló zenekar húsz éve robbant be a csak instrumentális Metallica-feldolgozásokat tartalmazó első albumával. Bár azóta a felállásuk és a koncepciójuk is változott - ma már három csellista, egy dobos, valamint egy állandó énekes alkotja a zenekart, s lemezeiken döntően saját dalok szerepelnek -, továbbra is ugyanazt a szemléletet képviselik, vagyis a klasszikus zene és a modern rock egy egészen unikális ötvözetét adják elő.

Eicca Toppinen, a fesztivál főzenekara, a finn Apocalyptica vezetője. Csellón játszanak metalt

A balatoni fesztiválon roppant intenzív programot adtak elő. A tavaly októberi budapesti koncertjükhöz képest jóval kevesebb szerepet kapott a 2014-ben csatlakozott Franky Perez énekes, gyakorlatilag három dalban, valamint a ráadás két további szerzeményében énekelt csupán. Változott a program is, olyan alapdalok kerültek ki a műsorból, mint a Harmageddon vagy a Till Death Do Us Part, illetve a hangszeres szólókat is mellőzték, ez utóbbiakat bizonyára a fesztiválokra szabott rövidebb játékidő miatt. Újdonságot jelentett viszont a Refuse/Resist című Sepultura-dal ismételt beemelése a műsorba, ezt a virtuóz dalt ugyanis évek óta nem hallhatta a magyar közönség a zenekartól.

Szombaton a Lost Society volt az egyik meglepetészenekar, a fiatal finn thrash-metal formációtól ezúttal olyan elementáris erejű produkciót láthatott a közönség, ami az extrém műfaj azon kezdeti korszakát idézte vissza, amitől a rockzene alapvető változásokon ment keresztül. A RockPart egyik legjobb teljesítménye kétségkívül az övék volt, még akkor is, ha a körülmények miatt a programjukat ezúttal nem tudták befejezni. A csapat videóüzenetben jelezte is: mindenképpen kárpótolni fogják a közönséget.

Lukács a Tankcsapdából. A trió megváltozott színpadképét az új mikrofonállványok jelzik Fotó: Gyuricza Ferenc

A már említett vihar miatt a fesztivál zárónapi headliner fellépője a Tankcsapda lett, a debreceni trió remek hangulatú, s kiváló hangzású koncertet adott. Műsorukban szintén szerepelt néhány meglepetésdal - nemcsak a néhány hete debütált Alföldi gyerek című új slágert játszották el élőben, de úgyszintén visszanyúltak a kezdeti korszakuk több emblematikus szerzeményéhez is. A trió ráadásul új színpadképpel is meglepte rajongóit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!