Bulvár

2016.07.20. 18:55

Mesebeli kastély - cukormázból

Cserszegtomaj - Egyszerre monumentális és aprólékosan kidolgozott kastélyt készített Vargáné Orbán Anikó – cukormázból.

Keszey Ágnes

A cserszegtomaji Vargáné Orbán Anikó mézeskalács készítéssel kezdte alkotói pályafutását, majd megismerkedett a royal icing technikával, más néven a glazúrral, amely rabul ejtette. Ez Franciaországból érkezve a viktoriánus Angliában terjedt el, s a 18. század második felében már hazánkban is ismert volt: a cukormázas díszítést jelenti. És ezzel a módszerrel készített most óriási tortát, egy budapesti élelmiszeripari szakkiállítás szervezőjének felkérésére.

Fotó: Varga Balázs

- Azt kérte, készítsek valami igazán nagyot amit nem biztos, hogy magamtól bevállalnék - idézte fel Vargáné Orbán Anikó. - Segítségre is szükségem volt: a férjem nagyon nagy lendülettel és bátorsággal, a technikai korlátokat nem érezve adta az ötleteket. Legalább másfél éve mondogatja, hogy nekem már nem apróságokat kellene készítenem, hanem igazán nagy alkotásokat.

Az első volt persze a tervezgetés. Az alkotó sokat ült az internet előtt. De mint mesélte nem tortafotókat nézegetett, hiszen nem igazán léteznek ilyen cukrászati alkotások, hanem ihletet keresve üvegkastélyokat, valós épületeket, palotákat, fantáziarajzokat nézegettet. A mesebeli torta lassan vált valóságossá: először ceruzarajzon vázlatos formában öltött képet. Az alkotó a tervezést tartotta a legnehezebb munkafolyamatnak.

- A lavórt, a madárkalitkát és a lábasokat cserélgettük, próbáltunk az arányokra ráérezni, mi az, ami jól mutat. A méretarányok így megszülettek, papíron lehetett finomítani, rajzolgatni. A szeme mondja meg az embernek, hogy valóban helytálló-e az elképzelés. Nekem óriási kérdés volt, hogy a finom részét, magát a palotát, fent az épületeket, a tornyokat méretében, keskenységében, szélességében - tehát minden paraméterében - hogyan lehet szemnek tetsző, arányos formában elkészíteni. A férjem mindenfajta technikai segítséggel ott volt mellettem. Amikor a váz elkészült, onnantól maradtam teljesen magamra. A mintákat is össze kellett rakni, a díszítményeket egyenként ki kellett találni. Erre volt egy kicsit szűk az idő, de szerencsére a rutin segített.

A tervezgetés időszaka két hetet vett igénybe, s a díszítőmunka is ugyaneddig tartott: két héten át, napi nyolc-tíz órás munkával.

- Szerencsés vagyok hogy tudtam úgy csoportosítani a munkáimat, hogy ki tudjak vonulni a hétköznapi mókuskerékből. De nagyon kellemes élmény volt, hiszen ritkán jut már időm valódi alkotásra, ez pedig az volt a javából - emelte ki Vargáné Orbán Anikó, aki ma már hosszú évek alatt felhalmozott tudását és kikísérletezett fortélyait tanítja is.

- A 7-8 év mézeskalácsos tapasztalat, és a hosszú évek óta tarisznyában maradt, csőre töltött sok-sok ötlet nem hiába dolgoztatta a fantáziámat, előjött - emelte ki.

A kiállításokra készülő darabok nem igazi torták, a belsejük nem tésztát és krémet rejt, hanem hungarocell formára kerül a dísz - a kastélytorra is ilyen. A díszítés azonban ugyanaz, mint amit a cukrászok és a cukrászművészek a tortára tesznek.

- A kastély sík felületeinél egy új anyagot - a pasztillázst - kellett bevenni a repertoáromba, ezt gyakorlatilag most tanultam meg. Ennek nem tojásfehérje a kötőanyaga, hanem zselatin. Gyakorlatilag majdnem ugyanaz, mint az írókamáz, csak sokkal keményebb, sodorható anyag és keményre szárad. Ez is házilag készült, csakúgy, mint a díszítőmáz. Ezt ki lehet nyújtani, méretre szabni, amíg még lágy, úgyhogy viszonylag gyors munkát is igényel.

Ezek után kezdődhet meg az aprólékos, művészi alkotás folyamata.

- Ez egy kacsalábon forgó Csipkerózsika kastély A gótikát is próbáltam belevenni, hiszen az is mesebeli, elegáns, magas, nyújtott, rózsás ablakokkal. Ami a síkrészeken túl van, az mind díszítőcsőből jött.A lépcső nagyon izgalmas volt. Bár úgy gondoltam, nagyon sok lehetőség közül választhatok, mégis amikor konkrétan meg kellett tervezni rájöttem, hogy nem sok választás marad: hogy arányos legyen, erre csak ez az egy lehetőség van. Én is izgultam, hogy megáll-e majd az oldalán. Ezek az anyagok pillesúlyúak és cukormázzal vannak ragasztva is. A csipke egyébként ugyanolyan írókamáz, mint amit a magyar grillázstortákon lehetett látni - ez is ilyen technikával készült - mutatta be a főbb jegyeket az alkotó.

Az aprólékosan kidolgozott leheletfinom szálakból álló csipkeszerű díszítések és ugyanilyen motívumok, a lebegő, finoman kimunkált csigalépcsőn és az ablakokon, az égbe nyújtózkodó tornyok, valamint a részletgazdag rózsák a Vargáné Orbán Anikóra jellemző, népi ihletésű díszítések, a tükörsima falak mind hosszú alkotó folyamat eredményei. Csakúgy mint a festés: a mesekastély fehér és kék színben pompázik.

- Az üvegkastély gondolata az első pillanattól kezdve benne volt a levegőben, hogy ennek egy mesebeli, légies, könnyed, elvarázsolt, művészi dolognak kell lennie. Az üvegkastély hozza ezt a kékes árnyalatot. Én szeretem a nagyon finom, harmonikus színeket. Úgy éreztem, nagyot véthetek, ha elkezdem cifrává díszíteni, akár csak a rózsákat a vár oldalán, így azok levele, ága is kékes árnyalatú.

Vargáné Orbán Anikó elmesélte: legtöbben hitetlenkednek, hogy a kastély cukormázból készült, hiszen nemzetközi viszonylatban is ritkán látni ilyen alkotást.

A Cserszegtomajon élő alkotó következő terve, hogy mézeskalácsból is készít majd impozáns alkotást, mely ehhez a tortához hasonlóan is elgondolkoztatja majd az embereket: hogyan is lehet megcsinálni?

Számok a szépség mellett

Amikor végleg elkészült a torta, maga az alkotó is meglepődött a nagyságán. A 120 centiméteres alkotás súlya 45 kilogramm. A tornyok például 60 centiméteres magasságúak. A kastélytortához 12 kilogramm cukrot, több mint 70 tojás fehérjét (a sárgáját macskák ették meg) keményítőt, zselatint és festéket – köztük kristályhatásút-  és kevés speciális gyári masszát használt fel az alkotó, s a mesés hatást fokozó világítást is kapott a mű.

A meleget jól bírja cukormáz, a magas páratartalmat viszont nem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!